Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

09. 02. 2018. 07:55 >> 09:15
2

KRIVIČNA PRIJAVA

Ukradeni pištolji iz Etnografskog muzeja

Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju juče je stigla krivična prijava protiv NN lica, zbog krađe dva pokretna kulturna dobra "Pištolj kremenjac" i "Pistolj kremenjac kubura" iz depoa Etnografskog muzeja.

 

Iz tužilaštva je Pobjedi juče zvanično potvrđeno da je krivičnu prijavu proslijedila Uprava za inspekcijske poslove, pod čijim krovom radi inspektor za kulturnu baštinu.

Više pouzdanih izvora Pobjede potvrdilo je da se krađa dogodila u periodu od 1. decembra 2014. godine do 8. februara 2016, tako što je nepoznato lice pištolje odnijelo iz depoa muzeja, koji kao organizaciona jedinica funkcioniše u okviru Narodnog muzeja Crne Gore.

Pištolji su se nalazili pod inventarskim brojevima 591 i 573.

Riječ je o raritetnim i skupocjenim predmetima iz 19. vijeka, karakteristišne izrade, sa pozlatama na određenim djelovima.

Dokaz da se krađa dogodila između decembra 2014. i februara 2016. godine, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, nalazi se u izvještaju komisije za reviziju Etnografskog muzeja, koji je u službi dokumentacije ustanove zaveden 1. decembra 2014.

U izvještaju se navodi da u zbirci “Oružje”, koja broji 200 predmeta, nema manjkova.

“Zbirka je pregledana, inventarski brojevi su upoređeni sa osnovnim listovima i Knjigom ulaska. Konstatovano je da je sve u redu”, zakljućila je komisija za reviziju.

Da su pištolji bili u depou 2014. dokazuje i fotodokumentacija koja je sačinjena prilikom revizionog postupka. Međutim, nova komisija za reviziju Etnografskog muzeja, koja je posao počela 15. oktobra 2015. i završila 8. februara naredne godine, konstatovala je da nedostaju tri kubure pod inventarskim brojevima 591, 573 i 602.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније