Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

(Mina)

08. 02. 2018. 20:43   >>  20:41

PROGRAM PRISTUPANJA EU

Vlada: Ispunjeno 75 odsto obaveza

Vlada je danas usvojila izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za prošlu godinu, u kojoj je ispunjeno 75 odsto obaveza, što ukazuje na visoku institucionalnu i administrativnu efikasnost države za ispunjenje evropskih ciljeva.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću je saopšteno da je u izvještaju prikazan trenutni status realizacije svih planiranih obaveza za prošlu godinu u okviru pregovaračkih poglavlja i prema institucionalnoj nadležnosti.

“Od ukupno 413 obaveze, koliko je planirano u prošloj godini, ispunjeno je 308, odnosno 75 odsto, što predstavlja poboljšanje u odnosu na 2016. kada je stepen realizacije bio 72 odsto”, navodi se u saopštenju.

Ocijenjeno je da obim i kvalitet urađenog posla ukazuju na visoku institucionalnu i administrativnu efikasnost i sposobnost Crne Gore za ispunjenje evropskih ciljeva.

Na sjednici su usvojeni polugodišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje – Pravosuđe i temeljna prava za period od jula do decembra prošle godine sa polugodišnjim izvještajem o realizaciji operativnog dokumenta za sprječavanje korupcije.

Usvojen je i polugodišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 24. pregovaračko poglavlje – Pravda, sloboda i bezbjednost od jula do decembra prošle godine.

“Konstatovano je da izvještaji pokazuju visok stepen realizacije predviđenih mjera, koji za pregovaračko poglavlje 23 iznosi 76 odsto, a za 24. poglavlje 72 odsto i naglašena odlučnost Vlade u srovođenju planiranih reformi u ovim oblastima”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je izmijenila pojedine članove uredbe o finansiranju projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima od javnog interesa kojom se propisuju mjerila i način bodovanja projekata i programa u prioritetnim oblastima od javnog interesa i oblasti zaštite osoba sa invaliditetom koje realizuju nevladine organizacije.

“Vlada je odlučila da dodatno boduje projekte koji doprinose razvoju sjevernog regiona Crne Gore i slabije razvijenih područja”, rekli su iz Vlade.

Premijer Duško Marković je ocijenio da su te izmjene važne, jer Vlada prvi put i u ovoj oblasti posebno valorizuje projekte koji se odnose na sjeverni region i slabije razvijena područja čime i u toj oblasti, bez obzira na činjenicu da se ne očekuju efekti kao u slučajevima velikih investicija, jasno pokazuje temeljno političko određenje.

Na sjednici je usvojen izvještaj o implementaciji Akcionog plana o sprovođenju Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma, za period od jula do decembra prošle godine.

Donijeta je i odluka o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, za ovu godinu.

“Šume u državnoj svojini daju se na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, u skladu sa izvođačkim projektima za područne jedinice Pljevlja, Rožaje, Berane, Petnjica, Plav, Andrijevica, Bijelo Polje, Podgorica, Kolašin, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Žabljak i Šavnik, u gazdinskim jedinicama i po odeljenjima, kao i po količinama i sa početnim cijenama, prema tabeli koja je sastavni dio odluke”, precizirali su iz Vlade.

Vlada je donijela Program podsticanja projekta u vodoprivredi za ovu godinu. Za finansiranje obaveza i potreba u toj oblasti, Programom je opredijeljeno miliona eura, što je planirano i državnim budžetom za ovu godinu.

“Realizacijom Programa rješava se problem vodosnabdijevanja seoskog stanovništva, rješavaju se ključni problemi u upravljanju vodama i unapređuje međunarodna saradnja, što će doprinijeti poboljšanju uslova života i razvoju poljoprivrede, kao i ukupnih ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima”, objasnili su iz Vlade.

Donijet je i Program upotrebe sredstava za upravljanje vodnim resursima za ovu godinu, kojim je predviđeno da sredstva u iznosu od 200 hiljada utroše za finansiranje izradu planske i projektne dokumentacije u oblasti upravljanja vodnim resursima, zaštitu od štetnog dejstva voda i podršku projektima vodosnabdijevanja u bezvodnim područjima.

Vlada je usvojila informaciju o potrebnim finansijskim sredstvima za potrebe sprovođenja plana preventivnih mjera za suzbijanje bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika u ovoj godini i donijela neophodne zaključke, kako bi se obezbijedila sredstva u iznosu od 818 hiljada za tu namjenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније