Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

07. 02. 2018. 20:25 >> 20:33
1

PREDLOŽEN PROJEKAT

Najuspješnije liječenje kancera i u CG?

Ministarstvo nauke pokrenulo je inicijativu za izgradnju međunarodnog naučnog centra u Crnoj Gori. Na nedavno održanom forumu u Trstu, predstavili su idejno rješenje za čiju realizaciju očekuju podršu Evropske komisije. Jedan od predloženih projekata je i najsavremenije liječenje karcinoma „hadronskom kancer terapijom” uz pomoć akscelaratora.

Od naučno tehnološkog instituta korist će imati naša zemlja, kao i zemlje regiona, a glavni cilj je povezivanje sa međunarodnom naučnom zajednicom.

Predstavljanje idejnog rješenja za izgradnju međunarodnog naučnog centra, rezultat je velikog napora koje je resorno ministarstvo uložilo u protekloj godini.

Benefiti su, ne samo ekonomski, već politički i društveni, kaže ministarka nauke, Sanja Damjanović.

"Cijeli region je prepoznao značaj ovakvog jednog projekta", kazala je Damjanović. 

Predstavljene su dvije ideje. Prva od njih je četvrta generacija sinhrotonskog izvora zračenja i imala bi primjenu u industriji. Drugo idejno rješenje je, hadronska kancer terapija i istraživanje u biomedicini pomoću protona i težih jona.

"Od jednog akceleratora dolazite do najuspješnijeg instrumenta za liječenje kancera. Trenutno u svijetu postoji samo 12 ovakvih projekata i to samo četiri u Evropi", saopštila je Damjanović.

Sa kojom opcijom će krenuti u realizaciju, mora biti odlučeno do marta, kaže resorna ministarka. Forumu je prisustvovalo više od 100 predstavnika evropskih institucija i organizacija, koji su jedinstveni projekat u jugoistočnoj Evropi pozitivno ocijenili.

"Već tokom pozdravnih govora Međunarodna agencija za atomsku energiju nam je ponudila prvih pola miliona eura za edukaciju", navela je Damjanović.

Finansijsku podršku Evropske komisije, za izgradnju glavnog projekta, u Ministarstvu nauke očekuju do kraja godine. Gradiće se tokom 2019, do kada će odlučiti, gdje će se institut nalaziti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније