Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

07. 02. 2018. 16:07   >>  16:12 5

DOPIS POVODOM SMRTI DJEČAKA

Kovačević da istraži anonimne prijave

Centar za ženska prava dobio je još jednu informaciju da je brutalno ubijeni petnaestomjesečni dječak početkom januara bio primljen u Klinički centar, zbog povreda.

Centar za ženska prava uputio je direktorici KCCG Zorici Kovačević dopis u kojem navode da imaju saznanja da je 6. januara ove godine, očuh Nermin Šišić, doveo u Dječju bolnicu u Podgorici, petnaestomjesečnog P. J. sa povredama ispod očiju. U dopisu navode i da je dječak iz Dječje bolnice upućen na snimanje u Urgentni centar.

Centar za ženska prava objavio je dopis uz napomenu da im nije namjera da podstiču atmosferu mržnje i javnog linča, već isključivo da, pozivom na savjesno postupanje svih institucija, doprinesu da se ovakvi slučajevi ubuduće spriječe.

"Informisani smo da je 6. januara 2018. godine, očuh Nermin Šišić, u pratnji komšije, petnaestomjesečnog P. J. doveo u Dječju bolnicu u Podgorici, sa povredama u predjelu ispod očiju, te da je u periodu između 21.00 – 22.00 časa iz Dječje bolnice upućen na snimanje u Urgentni centar. Prema dobijenim informacijama, na pitanje ljekara što se desilo, očuh je odgovorio da je dijete par dana ranije palo iz kreveta. Molimo da istražite navedene informacije i informišete nas da li je, u slučaju da su tačne, slučaj prijavljen nadležnim organima. Ukoliko je izostala zakonom propisana obaveza medicinskog osoblja da prijavi nasilje nad djetetom, tražimo da, u skladu sa Vašom nadležnošću, preduzmete odgovarajuće mjere da se takvo postupanje najstrožije sankcioniše", navodi se u dopisu.

Iz Centra za ženska prava apeluju da se medicinsko osoblje dodatno obaveže na prijavljivanje slučajeva nasilja u porodici.

"Naročito nasilja nad djecom, kako bi se spriječile moguće tragične posljedice, obezbijedila odgovarajuća zaštita žrtava i odgovornost počinilaca nasilja", navodi se u dopisu koji je dostavljen i Ministarstvu zdravlja.

Direktorica Centar za ženska prava Maja Raičević kazala je za Antenu M da je Centar za ženska prava dobio je još jednu informaciju da je brutalno ubijeni petnaestomjesečni dječak početkom januara bio primljen u Klinički centar, zbog povreda.

"Prvu informaciju smo dobili od osobe koja je željela da ostane anonimna, a u međuvremenu je još jedna osoba potvrdila prethodnu informaciju da je dijete i ranije vođeno u Klinički centar. Mi smo u obavezi da zaštitimo anonimnost osoba koje nam se obraćaju", kazala je u izjavi za portal Antena M direktorica NVO Centar za ženska prava Maja Raičević.

On je saopštila da je njena obaveza bila da informaciju koju je dobila proslijedim nadležnim organima."Tu se naša uloga završava", zaključila je Raičević.

Ranije danas direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Zorica Kovačević, uputila je dopis Višem državnom tužilaštvu sa molbom da utvrdi osnovanost navoda izvršne direktorice Centra za ženska prava, Maje Raičević, da je preminuli petnaestomjesečni dječak u januaru pregledan u toj zdravstvenoj ustanovi.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније