Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

06. 02. 2018. 18:10 >> 18:11
4

NVO PORUČILE

"Netačne tvrdnje Vlade o Ugovoru s RTCG"

Nije tačna informacija koju je juče saopštila Vlada da su njeni i predstavnici RTCG u potpunosti usaglasili tekst Ugovora o pružanju javnih radiodifuznih usluga 2018-2020. i dogovorili se da usaglašeni dokument u podrazumijevanoj proceduri bude u najkraćem roku dostavljen Vladi, jer samo Savjet RTCG može dati saglasnost na tekst Ugovora, saopštile su NVO CRNVO, CGO, IA i CEMI.

"Samo Savjet RTCG može dati saglasnost na tekst ugovora i sve što je dogovarano nema suštinski značaj dok ne bude potvrđeno na formalnim tijelima RTCG i samoj Vladi. Dakle, ostaje činjenica da pomenuti ugovor ni nakon više mjeseci nije potpisan, upravo kako smo i naglasili u našem saopštenju", istakle su NVO.

Oni su kazali da bi Vlada trebala da se drži činjenica, a ne da "širi lažne vijesti",  kao i da umjesto polemike sa nevladinim organizacijama konačno dovedu ovaj posao do kraja i odblokiraju sve ugovore koji utiču na funkcionisanje RTCG i preko kojiih pokušavaju vršiti politički pritisak na RTCG.

"Direktorat za medije i Služba za odnose sa javnošću nijesu nijednom riječju osporile optužbe da Vlada utiče na ostvarivanje prava zaposlenih i funkcionisanje RTCG zbog odbijanja da potpiše kolektivni ugovor RTCG. Kolektivni ugovor rukovodstvo RTCG dostavilo je Vladi na odobrenje prije četiri mjeseca i to je nesporna činjenica. Na besmisao obrazloženja Vlade da ne mogu odobriti ovaj ugovor dok se ne donese novi Zakon o radu smo već ukazali. Interesantno je i što ovaj pristup Vlade važi samo za kolektivni ugovor RTCG dok istovremeno Vlada užurbano radi na kolektivnim ugovorima drugih subjekata, što zainteresovanoj javnosti takođe ne promiče", poručili su iz četiri NVO.

Kako su saopštili, nijesu dobili objašnjenje zašto Vlada u najgledanije emisije dijaloškog tipa na RTCG ne šalje svoje najviše predstavnike.

"Umjesto neuspjelog pokušaja zamagljivanja činjenica, Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore mogla bi da savjetuje premijera i članove Vlade da obaveze prema javnosti koju treba da izvjeste o svom radu i da argumente ukrštaju sa neistomišljenicima, umjesto što ovu obavezu podređuju partijskoj direktivi. Vlada treba da radi svoj posao, kao što svoj posao treba da radi Skupština Crne Gore i Agencija za sprječavanje korupcije, a zainteresovana javnost će lako procijeniti učinke tog posla. Stoga, neka Vlada pokaže da obustavlja pritisak prema RTCG kojim je već ozbiljno naštetila državnim interesima time što će odblokirati ova dva ugovora i na javnom servisu RTCG preko svojih najviših predstavnika odgovorno predstaviti svoj rad", kazali su iz NVO.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније