Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

06. 02. 2018. 13:00 >> 14:12

PODACI UNICEF-A

Svaki treći korisnik interneta dijete

Dnevno, više od 175.000 novih korisnika interneta su djeca, što znači da je jedno novo dijete na svakih pola sekunde pristupilo mreži, saopšteno je danas iz UNICEF-a.

Iako digitalni pristup za djecu znači ulazak u svijet velikih prednosti i mogućnosti, djeca se istovremeno suočavaju i sa brojnim rizicima, kao što su pristupanje štetnom sadržaju, seksualna eksploatacija i zlostavljanje, sajber nasilje,te zloupotreba privatnih podataka, upozoravaju iz UNICEF-a.

"Svakog dana, na hiljade djece pristupa internetu prvi put, što ih izlaže mnoštvu opasnosti”, izjavio je Lorens Čendi, direktor za podatke, istraživanja i politike u UNICEF-u.

Globalno, jedan od tri korisnika interneta je dijete, a UNICEF-ov nedavno objavljeni izvještaj "Stanje djece u svijetu za 2017: Djeca u digitalnom svijetu", upozorava da se premalo toga radi u pravcu zaštite djece od opasnosti u digitalnom svijetu.

U izvještaju se jasno navodi da je obaveza zaštite djece u digitalnom svijetu dužnost svih, uključujući i vlade, porodice, škole i druge institucije, kao i da privatni sektor, naročito u tehnološkoj i telekomunikacionoj industriji, ima značajnu i jedinstvenu odgovornost da oblikuje uticaj digitalne tehnologije na djecu.

"Kao i mnoge druge inovacije, internet je donio i nove rizike po djecu" ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Kogali dodaje da je u Crnoj Gori 38 odsto djece je imalo makar jedno neprijatno iskustvo na internetu tokom prošle godine, dok 27 odsto, ne zna sto da radi kada ih neko uznemirava preko interneta.

Kako bi se djeca postavila u centar digitalnih politika, UNICEF poziva na razvijanje intenzivnije saradnje između vlada, civilnog društva, agencija Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih dječjih organizacija i privatnog sektora, kroz uspostavljanje dublje saradnje između donosioca politika, organa za sprovođenje zakona i tehnološke industrije.

Cilj je i osnaživanje djece na internetu obezbjeđivanjem jednakog pristupa internetu svoj djeci i jačanjem digitalne pismenosti, uključivanje privatnog sektora u digitalno opismenjavanje djece i dobijanje boljih podataka o pristupu, mogućnostima i rizicima po djecu na internetu.

Istraživanje UNICEF-a u Crnoj Gori pokazuje da je rizik da dijete doživi neprijatno iskustvo na internetu veći u porodicama u kojima roditelji manje usmjeravaju djecu kako da bezbjedno koriste internet.

"Uz podršku UNICEF-a, razvijena je obrazovna igrica NETPrijatelji koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. Ona je dostupna kao aplikacija za pametne telefone, a odnedavno i putem sajta www.netprijatelji.me.", poručuju iz UNICEF-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније