Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 02. 2018. 12:17 >> 12:17

EVROPSKA UNIJA

Pozdravili odluku Vlade o ASK-u

Evropska unija (EU) pozdravila je odluku crnogorske Vlade koja je od Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) tražila da ispita stavove Agencije koji se tiču konflikta interesa članova Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

 

Vlada je u petak preporučila Savjetu Agencije da na posebnoj sjednici sagleda djelovanje ASK-a u predmetima utvrđivanja konflikta interesa članova Savjeta RTCG. Savjet ASK je nakon toga od direktora Sretena Radonjića zatražio da, u najkraćem roku, dostavi tom tijelu informaciju o postupanju Agencije u odnosu na utvrđivanje konflikta interesa članova Savjeta Javnog servisa.

Portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić, rekla je da je sloboda govora i medija jedna od temeljnih vrijednosti EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore Uniji.

„EU pažljivo prati razvoj događaja koji se tiču svih slučajeva koji se odnose na članove Savjeta RTCG, uključujući slučaj gospodina (Nikole) Vukčevića“, kazala je Kocijančić u izjavi dostavljenoj agenciji Mins.

Ona je naglasila da ASK igra veoma važnu ulogu u borbi protiv korupcije koja je u središtu pregovora o pristupanju EU Crnoj Gori u oblasti vladavine prava.

„Zbog toga EU podržava ASK kroz tvining projekat u iznosu od 600 hiljada EUR i projekt izgradnje kapaciteta od 650 hiljada EUR, koji sprovodi Savjet Evrope“, navela je Kocijančić.

Kocijančić je poručila da je javno povjerenje u nezavisnost i djelotvornost Agencije odlučujuće za procjenu kredibiliteta Crne Gore u borbi protiv korupcije koja je ključan element procesa pridruživanja države EU.

„To je potrebno osigurati i kontinuirano jačati. Zbog toga je svaki izazov za integritet, nepristrasnost ili nezavisnost Agencije potrebno pažljivo adresirati“, kazala je portparolka Komisije.

Kocijančić je ponovila da EU pozdravlja što Vlada prepoznaje to pitanje i uzima u obzir njegovu izjavu pozivajući Savjet ASK-a da razmotri aktivnosti Agencije u slučajevima članova Savjeta RTCG.

“Nastavićemo da pratimo Crnu Goru veoma pažljivo, takođe u cilju izvještavanja o događajima u našem narednom izvještaju koji će biti objavljen u aprilu“, zaključila je Kocijančić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније