Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. p. ]

05. 02. 2018. 09:46 >> 09:46

ČANOVIĆ SAOPŠTIO

Za legalizaciju bespravnih objekata 530 zahtjeva

Jedinicama lokalne samouprave podnijeto je 530 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Ministarstva održivog razvoja i turizma, Marko Čanović.

 

On je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, rekao da je najviše zahtjeva za legalizaciju u Podgorici, Baru, Herceg Novom i u Pljevljima.

"Za sada u Crnoj Gori imamo nekih 530 zahtjeva, koji su najviše raspoređeni u opštinama Podgorica, Bar, Herceg Novi i Pljevlja. Ono što možemo konstatovati je da projekat ide nekom određenom predviđenom dinamikom za prvi navrat, u kome je jednostavno potrebno odraditi neke preliminarne radnje, kako bi se došlo do zahtjeva za legalizaciju", rekao je Čanović.

On je podsjetio da je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata 15. jul, i naglasio da je od izuzetnog značaja preduzimanje svih neophodnih radnji za upis objekata u katastar, te premjer geodetskog stanja na terenu, kako nalaže Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Čanović je pozvao građane, koji budu imali poteškoće u postupku legalizacije, a koje se odnose na neefikasan rad institucija, da se obrate Ministarstvu održivog rada i turizma, kako bi iste otklonili u najkraćem roku.

On je rekao i da neće biti moguće prolongiranje roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju.

"Prvo i ono što je najbitnije, prolongiranje roka neće biti moguće. Sistem je tako postavljen da svi vlasnici nelegalnih objekata su evidentirani preko ortofoto snimka oni imaju mogućnost ili da uđu u legalizaciju i iskoriste sve benefite toga procesa i povećaju vrijednost svoje imovine, upišu objekat u katastar i da sjutradan mogu staviti objekat pod hipoteku, na taj neki izvjesni bankarski kredit koji bi im bio potreban za sam proces legalizacije. Druga varijanta je da plaćaju penale predviđene zakonom", rekao je Čanović.

Istakao je da još uvijek nijedna jedinica lokalne samouprave nije donijela odluku o naknadi troškova o komunalnom opremanju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније