Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

03. 02. 2018. 13:13   >>  13:15

ENERGETSKA ADAPTACIJA

NK: U Dom zdravlja uloženo oko 350 hiljada

U energetsku adaptaciju Doma zdravlja u Nikšiću u prethodnih godinu i po uloženo je oko 350 hiljada eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Riječ je o investiciji realizovanoj kroz primjenu mjera energetske efikasnosti u okviru projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori – MEEP, koji Ministarstva ekonomije i zdravlja, uz podršku Svjetske banke, sprovode od 2009. godine u zdravstvenim objektima u državi.

Šef misije Svjetske banke za Crnu Goru, Emanuel Salinas, ocijenio je da je riječ o veoma značajanom projektu, s obzirom da Dom zdravlja u Nikšiću opslužuje oko 80 hiljada građana iz tri opštine.

„Ne samo da je postignuto poboljšanje na smanjenju troškova za električnu energiju od 40 do 50 odsto, nego je, što je još značajnije, unaprijeđen kvalitet same usluge i poboljšan komfor svih koji borave u njemu“, rekao je Salinas nakon što je sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i zdravlja, obišao završne radove na objektu Doma zdravlja u Nikšiću.

Generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, Marko Radulović, precizirao je da su na nikšićkom Domu zdravlja završeni radovi na adaptaciji termo-tehničkih instalacija, sanaciji ravnog krova uz postavljanje termo i hidroizolacije, zamijenjena je kompletna fasadna bravarija, unaprijeđen sistem osvjetljenja i zamijenjen spušteni plafon.

„Ukupna vrijednost radova bila je oko 350 hiljada eura. Pored ovog objekta, Ministarstvo ekonomije je u opštini Nikšić, kroz MEEP projekat u periodu od 2010. do 2013. godine sprovelo mjere energetske efikasnosti i na Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Dr Jovan Bulajić u Brezoviku i Osnovnim školama Luka Simonović i Olga Golović, a vrijednost investicije je 1,2 miliona eura“, rekao je Radulović.

On je dodao da su na osnovu dosadašnjih dobrih rezultata nastavljeni razgovori sa Svjetskom bankom o obezbjeđivanju dodatnih sredstava u iznosu od šest miliona eura za primjenu mjera energetske efikasnosti u drugim zdravstvenim objektima.

„Očekujem da ćemo uz povoljnu kreditnu podršku ove institucije već tokom ove godine krenuti u sprovođenje projekta i da ćemo u narednom periodu širom Crne Gore rekonstruisati između 15 i 18 objekata“, najavio je Radulović.

Pored adaptacije, kako je predočeno, cilj novog projekta biće i kreiranje održivog sistema finansiranja energetske efikasnosti u javnom sektoru, koji će omogućiti da se radovi na primjeni tih mjera u drugim ustanovama finansiraju iz ušteda koje su ostvaruju u do sada završenim objektima.

Direktor Doma zdravlja, doktor, Veselin Bulatović, rekao je da su „svi zaposleni, menadžment i pacijenti izuzetno zadovoljni uslovima boravka“ u rekonstruisanom Domu zdravlja.

„Pored primijenjenih mjera energetske efikasnosti, zajedno sa ostalim radovima na prilagođavanju objekta osobama sa invaliditetom, sada imamo evropski Dom zdravlja. U narednih nekoliko mjeseci planiramo da otvorimo odjeljenje fizikalne medicine, za šta nam je prostorije, u kojima će se fizikalna medicina održavati, obezbijedio upravo ovaj projekat“, najavio je Bulatović.

Cilj projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), je da realizuje mjera energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima širom Crne Gore.

Osim Doma zdravlja Nikšić, do sada je energetski adaptirano 13 zdravstvenih objekata u Crnoj Gori i u njihovu adaptaciju uloženo je oko šest miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније