Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

03. 02. 2018. 12:24 >> 12:24
9

LIJEČENJE VAN DRŽAVE

"Roditelji ucijenjeni da vakcinišu djecu"

Najnovije okolnosti koje su dovele do pojave prvih morbila, odnosno malih boginja, u Crnoj Gori, donijeli su i nove probleme djeci sa posebnim potrebama u našoj državi, saopšteno je iz NVO Naše sunce.

"Kako smo u više navrata iznosili svoj stav da nijesmo izričiti protiv vakcinacije, ali jesmo protiv načina na koji se ona sprovodi, sada smo dovedeni i satjerani uza zid tako što nam je onemogućeno da djecu vodimo na liječenje u drugu državu dok se djeca ne vakcinišu MMR vakcinom. Danas su nas frapirala saznanja naših članova koji su zakazali liječenje u internatu u Lipovici, a obaviješteni su da djecu ne mogu da dovode ukoliko nijesu dobili dozu MMR vakcine", saopštila je direktorica NVO Naše sunce, Milka Šćepanović.

Takvu saradnju dvije države, kako je navela, ne smatraju kao dobar potez, već kao jedan niski udarac na zdravlje djece.

"Želimo da naglasimo da se i ranijih godina išlo na liječenje u zemljama okruženja ali da niko tada nije uslovljavao roditelje vakcinacijom, i svoju djecu su mogli liječiti slobodno gdje god su htjeli, bilo da se radilo o Hrvatkoj ili Srbiji", istakla je Šćepanović.

Takođe je naglasila da ima i djece sa autizmom ili sa stanjem poremećaja u govorno-jezičkom smislu, koja samu dozu MMR-a ne smiju da prime.

"Jako dobro znamo i mi, a i oni koji rade i na ovaj način tjeraju roditelje da svoju djecu vakcinišu, da dozu bilo koje vakcine pa tako i MMR-a mogu primiti samo zdrava djeca. Znamo i to da MMR ne smiju primiti djeca koja između ostalog, imaju prehladu, kijavicu, alergiju, pad imuniteta, stomačne probleme, povišenu temperaturu, kao i da pomenuto dijete nije bilo pod terapijom antibioticima najmanje 20 dana prije toga. Sada se pitamo, ako imamo takvo dijete a još je sa posebnim potrebama, a imamo određeni datum kada se roditelj sa djetetom moraju javiti Institutu u Beogradu ili Lipovici, kako da djetetu koje ima alergiju na jaje dati vakcinu - nikako", poručila je Šćepanović.

Podsjetila je da je NVO Naše sunce mnogo puta do sada isticalo da je najvažnije da je prije vakcinisanja neophodno uraditi detaljnije pretrage i analize u vezi sa zdravljem djeteta. Međutim, kako tvrdi, to se ne radi ni u jednom slučaju.

"Da zaključimo, želimo da nam se objasni kako ćemo liječiti našu djecu koja imaju alergijske reakcije na MMR vakcinu, ako smo sada satjerani uza zid i primorani da svoju djecu stavimo pod rizik od najgoreg ishoda, kako bi pokušali da ih liječimo dalje van granica naše zemlje time što ćemo im dati MMR? Želimo da kažemo da smo ucijenjeni ovim postupkom državnih institucija koji ne razmišljajući, roditelje tjeraju da stanu sa liječenjem jer jako je dobro poznato, kao što imamo i onih koji žele vakcinaciju, tako imamo i one koji to ne žele iz objektivnih razloga", naglasila je Šćepanović.

Ona od Ministarstva zdravlja i državnih institucija traži da se odluka povuče i da se roditeljima i njihovoj djeci omogući odlazak u drugu državu na dalje liječenje kako bi djeca sa razvojnim problemima mogla da napreduju.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније