Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

01. 02. 2018. 10:44 >> 10:12

DOM ZDRAVLJA

Porastao obuhvat vakcinacije u Kotoru

Obuhvat vakcinacije djece MMR vakcinom u Kotoru, u januaru ove godine, u odnosu na decembar prošle, veći je za preko 100 odsto, saopšteno je iz tamošnjeg Doma zdravlja.

Dom zdravlja Kotor uputio je apel sugrađanima da vakcinišu djecu MMR vakcinom i tako ih zaštite od malih boginja, s obzirom da je prvi slučaj obolijevanja zabilježen prošle sedmice i u Crnoj Gori.

"U Domu zdravlja Kotor posljednjih nekoliko mjeseci, značajno je veći broj djece koja su primila MMR vakcinu, a interesovanje je sve veće. Tako je obuhvat vakcinacije djece MMR vakcinom, u januaru 2018.godine, u odnosu na decembar prošle godine, veći za preko 100 odsto. Zbog trenutne epidemiološke situacije u okruženju očekujemo dalji rast obihvata vakcinacije", navodi se u saopštenju.

Napominju da su male boginje oboljenje koje se vrlo lako prenosi, kapljičnim, odnosno respiratornim putem, čak i na razdaljini i do dva metra, a prenosi se i rukama.

"Zato vakcinacija kao mjera prevencije nema alternativu, pa ponovo apelujemo na sve roditelje koji nijesu vakcinisali djecu da to u najskorijem roku učine, jer na taj način ne štite samo svoju djecu već podižu kolektivni imunitet čitave populacije. Obavezna vakcinacija protiv morbila uvedena je 1971. godine, kao monovakcina i štitila je samo od malih boginja, deset godina kasnije uvedena je vakcina sa dvije komponente - male boginje, zauške, a 1991. MMR vakcina sa tri komponente - male boginje, rubeole, zauške", saopštio je Dom zdravlja Kotor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније