Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

31. 01. 2018. 15:03 >> 22:59
5

MEDENICA UPOZORAVA

"Sudstvo se ne može zaštiti od uvreda"

Suđenje u slučaju pokušaja terorizma pokazalo je da sudska vlast ne može da se zaštiti od uvreda i prijetnji, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

Ona je kazala da jedna politička grupacija čini sve kako bi došlo do erozije prava u u Crnoj Gori.

Medenica je kao primjer teške borbe sudske vlasti sa uvredama i prijetnjama navela suđenje u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.

"Ponašanja aktera krivičnog postupka u javnosti poznatog kao 'Državni udar' dovoljno pokazuje da sudska vlast i sudovi kao institucije, te sudije kao njihovi reprezenti, nemaju sredstava da se zaštite od uvreda i prijetnji“, kazala je Medenica portalu Antena M.

Prema njenim riječima, ne smije se dozvoliti da se narušava samostalnost odlučivanja i pružanja kvalitetne pravde.

„Pravo komentarisanje sudskih postupaka i sudskih odluka od političara razlog su stvaranja negativne percepcije građana o radu sudova", rekla je Medenica.

Komentarišući podatak nedavnog istraživanja Centra za monitoring i istraživanje da građani smatraju da postoji uticaj politike na sudstvo, Medenica je kazala da su na takav rezultat uticali eksterni faktori.

Istraživanje je pokazalo i porast povjerenja u sudski sistem, a kao razlog tome Medenica vidi "odgovoran, efikasan, zakonit i ažuran rad crnogorskih sudova, kontinuirano ostvarene dobre radne rezultate, a prevashodno izuzetnu transparentnost rada sudova".

"Sprovedene reforme i tekući reformski proces, na jednoj strani, ojačali su našu nezavisnost i samostalnost u postupanjima, a na drugoj dodatno učvrstili odgovornost i povećali znanje sudija o poznavanju domaćih i konvencijskih prava, što je prepoznatljivo ne samo u nacionalnim već i evropskim okvirima" kazala je ona.

Medenica je rekla da je crnogorski sudski sistem efikasan i ažuran, ali da je neophodno da sudstvo ima finansijsku samostalnost koja je pretpostavka svake nezavisnosti.

"Sudije moraju imati zagarantovana lična primanja koja su dovoljna za njihovu potpunu egzistenciju i nijesu podložna promjenama radi popunjavanja budžetskog deficita, što nažalost nije slučaj", ocijenila je Medenica.

Da bi sudstvo bilo u potpunosti samostalno, smatra ona, neophodno je u Ustavu izmijeniti odredbe koje se odnose na sastav Sudskog savjeta, a koje podrazumijevaju da se predsjednik Sudskog savjeta bira iz reda članova koji su ugledni pravnici.

"Pri činjenici da ove članove bira Skupština, a ne struka i da predsjednik Savjeta kod jednakog broja glasova ima odlučujući, glas, očigledno je da su u tijelu koje kreira politiku sudova i obezbjeđuje njihovu samostalnost i nezavisnost sudije u manjini", zaključila je Medenica.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније