Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

31. 01. 2018. 09:34 >> 09:03

REGIONALNI PROJEKAT

Pravo vrijeme za naučni institut

Pravo je vrijeme za veliki naučno-tehnološki projekat u Jugoistočnoj Evropi, ocijenjeno je na prvom sastanku Upravnog odbora koji će imati vodeću ulogu u odlučivanju za sve buduće naučno-političke korake neophodne za realizaciju Međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije.

Prvi sastanak Upravnog odbora, koji je formiran nakon potpisivanje Deklaracije o namjeri u CERN-u, održan je juče u bugraskom glavnom gradu Sofiji.

"Sastanku je prethodio prijem članova Upravnog odbora kod predsjednika Bugarske Rumena Radeva koji je iskazao punu podršku i istakao značaj projekta za cijeli region, a takođe pohvalio i napore koji su do sada ostvareni u cilju njegove realizacije. Predsjednik Rumen je iskoristio priliku da se osvrne na Naučni Forum koji je je prošle nedjelje održan u Trstu, što smatra velikim uspjehom u kontekstu ostvarenja ovog regionalnog projekta", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Crnogorska Ministarka nauke, Sanja Damjanović, predsjedavajuća Upravnim odborom, zahvalila je Radevu na podršci koja, kako je naglasila, u ovom trenutku ima poseban značaj imajući u vidu da upravo Bugarska predsjedava Evropskom unijom. Saopšteno je da je ministarka, takođe, upoznala bugarskog predsjednika sa značajnim koracima ostvarenim tokom prošle godine.

"Profesor Hervig Šoper, specijalni gost i posmatrač sastanka Upravnog odbora, takođe se obratio predsjedniku Radevu i podijelio iskustvo u vezi za realizacijom sličnog projekta SESAME u Jordanu. Profesor Šoper je istakao u razgovoru da je sada pravo vrijeme za realizaciju velikog naučno-tehnološkog projekta u Jugoistočnoj Evropi, a koja je trenutno u političkom fokusu Evropske unije. Svi članovi Upravnog odbora su istakli značaj realizacije ovakog projekta, koji bi nesumnjivo bio pokretač sveukupnog, ekonomskog, socijalnog i političkog razvoja Regiona", naveli su iz Ministarstva nauke.

Kako je saopšteno, na sastanku Upravnog odbora usvojen je Pravilnik o radu tog tijela (Rules of Procedures), te razmatrane naredne aktivnosti i neophodni koraci u kontekstu realizacije projekta.

Damjanović je jednoglasno izabrana za predsjedavajućeg Upravnim odborom u naredne dvije godine.

"Sastanku su prisustvovali predstavnici potpisnica Deklaracije o namjeri, kao i predstavnik Republike Hrvatske, koja će u međuvremenu takođe potpisati Deklaraciju", piše u saopštenju.

Dodaje se da se tokom boravka u Sofiji, ministarka nauke takođe sastala i sa ministrom prosvjete i nauke Bugarske Krasimirom Valčevom, koji je pohvalio uložene napore i izrazio punu podršku projektu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније