Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me/Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 01. 2018. 18:40   >>  19:50 8

STIGLE MORBILE

Prvi slučaj - dijete od 14 mjeseci

Prvi slučaj malih boginja, odnosno morbila, u Crnoj Gori zabilježen je danas, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) kažu da je jedno dijete oboljelo od malih boginja-morbila.

Riječ je o djevojčici staroj 14 mjeseci, koja je sa porodicom u Crnu Goru došla iz Beograda. Ona je, kako je saopšteno, u Crnu Goru stigla prije sedam dana i nije bila vakcinisana.

"Oboljela djevojčica je primljena u Dječiju bolnicu i danas je stabilno", kazala je dr Sonja Milašinović na vanrednoj konferenciji za medije. 

Ona je dodala da djevojčica ima osip, povraćanje i temperaturu. Izolovana je i hospitalizovana.

"Bez obzira što je riječ o prvom i pojedinačnom slučaju morbila, nivo opreza u Dječijoj bolnici je na vrlo visokom nivou, moramo se spremati na moguću hipotetčku epidemiju", istakla je Milašinović.

Saopšteno je da nadležne službe pomno prate situaciju.

"Ta porodica ima još jednu bebu i dijete od tri godine koje je vakcinisano", kazao je Mugoša. On je pozvao roditelje da obavezno vakcinišu djecu, jer je to jedina adekvatna zaštita. 

Mogući novi slučajevi, dovoljno vakcina

Prema njegovim riječima, IJZ je preduzeo sve potrebne mjere, posljednjih godina podigao nivo nadzora nad ovom bolešću i tražio da se posebna pažnja posveti vakcinisanju.

Mugoša je kazao da je obuhvat imunizacije za nekoliko mjeseci za djecu rođenu 2015. godine prešao 70 odsto, ali da je mali odziv mlađe djece, oko 45 odsto.

"Što govori da roditelji i dalje čekaju da djete još malo odraste da bi ga odveli na imunizaciju", rekao je Mugoša.

Mugoša je napomenuo da se oboljenje vrlo lako prenosi, kapljičnim, odnosno respiratornim putem, pa je za očekivati je da se jave novi slučajevi.

"Vakcina imamo dovoljno i spremni smo na ovo. Nadam se da ćemo uspjeti da izolujemo problem na nivou porodice, ali to ne možemo garantovati ", rekao je Mugoša napominjući da je period inkubacije najčešće od 15 do 20 dana.

Direktor direktorata za zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Miro Knežević rekao je da se taj resor za ovu situaciju priprema od prošle godine, otkako su u zemljama u okruženju registrovani slučajevi malih boginja.

Iz Instituta za javno zdravlje je više puta saopšteno da je opasnost od epidemije malih boginja, morbila, u Crnoj Gori realna i gotovo izvjesna, jer je u prethodnom periodu zabilježen veći broj oboljelih, ali i smrtnih slučaja od morbila u državama regiona.

Zato je na roditelje apelovano da obavezno vakcinišu svoju djecu na vrijeme.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније