Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

29. 01. 2018. 15:05 >> 14:39

DIENGA I ZENKA

CG sačuvala međuvjerski sklad

Crna Gora ima vodeću ulogu na Balkanu u promociji mira i bezbjednosti, jer je jedina zemlja koja je sačuvala međuvjerski sklad i toleranciju, uprkos svojoj heterogenosti, kazao je savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Adam Dienga.

 

On je danas razgovarao s ministrom za ljudska i manjinska prava, Mehmedom Zenkom.

Iz Ministarstva su kazali da je Zenka ocijenio kako je Crna Gora prepoznata na Zapadnom Balkanu kao zemlja gdje su pitanja ljudskih prava visoko na agendi njene politike i u tom pravcu naša država ostvaruje vidljive rezultate.

On je  naglasio da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u cilju sprječavanja potencijalnih prijetnji i žarišta netolarancije, netrpeljivosti, diskriminacije i nepoštovanja različitosti, kontinuirano sprovodi obuke posebno kreirane za organe i institucije zadužene za očuvanje vrijednosti zagarantovanih Ustavom i ostalim pravnim domaćim i međunarodnim propisima.

"Zenka je kazao da su zahvaljući pozitivnim iskustvima multivjerskog i multinacionalnog sklada koji u Crnoj Gori postoji vjekovima, međunacionalni i međuvjerski dijalog, razumijevanje i iskreno poštovanje, osnova u borbi protiv svakog oblika ekstremizma", navodi se u saopštenju.

Dienga je na sastanku istakao da Crna Gora ima vodeću ulogu na Balkanu u promociji mira i bezbjednosti, s obzirom na to da je ona jedina zemlja koja je sačuvala međuvjerski sklad i toleranciju, uprkos svojoj heterogenosti, i da u njoj nije bilo ratnih sukoba, kao što je slučaj u nekim susjednim zemljama.

“Crna Gora je dobila mnogo preporuka u pravcu daljih jačanja ljudksih prava. Pohvalni su dosadašnji rezultati kada je u pitanju zakonodavni i institucijalni okvir. Generalni izvještaj o stanju ljudskih prava pokazao se kao jako pozitivan, stoga je Crna Gora dobila dalje pozitivne preporuke , štaviše lidersku poziciju u regionu kada je u pitanju korpus ljudskih prava. Naša Kancelarija će Vam pružiti snažnu podršku u izgradnji vladavine prava”, kazao je Dijenga.

On je objasnio da iako nije najveća zemlja u regionu, naša država je velika po poštovanju i toleranicji, jer jednu zemlju ne čini površina zemljišta, već ljudi i njihova dijela.

“Iako u Crnoj Gori nema ekstremizma i radikalizma, svjesni smo povećanja te pojave u nekim državama Evrope, stoga svi moramo dalje biti na oprezu i preduzimati preventivne mjere protiv ovih pojava”, istakao je Dienga.

Zenka je saopštio da će Crna Gora nastaviti da dalje unaprijeđuje politiku zaštite ljudskih prava i tolerancije, afirmiše globalni dijalog i promoviše snagu zajedničke saradnje u borbi protiv svih oblika diskriminacije i kršenja ljudskih prava, uključujući i fenomene ekstremizma i radikalizma, koji su glasna prijetnja ukupnom demokratskom svijetu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније