Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 01. 2018. 11:07   >>  10:31 2

CGO

Obrazovanjem doprinijeti sjećanju na žrtve

Obrazovne vlasti i institucije moraju uložiti više napora kako bi inovativnijim metodama nastave doprinijeli sjećanju i poštovanju prema žrtvama jer bez toga ne možemo imati ni održivi mir i stabilnost zasnovane na vrijednostima otvorenih društava, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje.

Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta – Centar za građansko obrazovanje (CGO) podsjeća na važnost sjećanja na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, i obavezu svih u društvu da zajedno radimo na jačanju onih ideja koje su usmjerene protiv mržnje koja je dovela do holokausta, a sve u cilju spriječavanja novih stradanja.

"CGO ukazuje posebno na značaj učenja o činjenicama o zločinima i drugim različitim izrazima fašističke ideologije, koja je ostavila trajne ožiljke na čovječanstvo", navodi se u saopštenju.

Iz te NVO podsjećaju da su povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, 9. novembra 2017. godine, predstavili nalaze istraživanja “Koliko crnogorski studenti znaju o antifašističkom otporu u XX vijeku u Crnoj Gori, regionu i Evropi”.

"Ti nalazi pozivaju na neophodnost izmjena u nastavnim planovima i programima istorije, ali i predavanju istorije, kako bi se stanje poboljšalo i kako bi dobijali generacije mladih ljudi koji poznaju jedan važan istorijski period u kojem se razvio pokret koji se suprostavio fašizmu i nacizmu, pokret na čijim osnovama se gradilo, a i dalje se grade savremena demokratska društva", kazali su iz CGO.

Studenti u Crnoj Gori, kako su kazali, i sami u značajnoj mjeri, prepoznaju da se kroz formalno obrazovanje jako malo uči o ovim pitanjima, te da ih profesori ne podstiču na samostalno dalje učenje u ovoj oblasti.

"Obrazovne vlasti i institucije moraju uložiti više napora kako bi kreirale model da kroz predavanja, radionice, diskusije i studijske posjete, istorijski edukatori i aktivisti budu stimulisani da osmišljavaju i sprovode inovativne nastavne metode u učionicama, institucijama, muzejima. Samo tako osmišljeno istorijsko obrazovanje predstavlja osnov kulture sjećanja koja je karakteristična za razvijena društva i ključna je za prevenciju zloupotrebe prošlosti", ističu iz te NVO.

Oni poručuju da bez sjećanja i poštovanja prema žrtvama ne možemo imati ni održivi mir i stabilnost zasnovane na vrijednostima otvorenih društava.

"CGO se zalaže za oblikovanje takvog vrijednosnog okvira, sprovodeći mnogobrojne mirovne i druge obrazovne programe koji obrađuju teme tranzicione pravde i suočavanja sa prošlošću", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније