Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

25. 01. 2018. 08:10   >>  07:38 2

TRAŽE UTU

MCP bi da gradi stanove u Budvi

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) zatražila je od budvanskog Sekretarijata urbanističko-tehničke uslove (UTU) za gradnju na zemljištu pored crkve Sv. Petke.

Važećim Detaljno urbanističkim planom “Podkošljun“, na crkvenoj parceli od 4.518 kvadrata kraj gradske zaobilaznice, predviđena je gradnja stambeno-poslovne petospratnice od najviše 7.948 kvadrata, pišu Vijesti.

Crkva, odnosno lanac supermarketa “Hard Diskont Laković” u njeno ime, dobila je lani od Opštine UTU da se na pomenutoj parceli može graditi poslovni objekat od 1.500 kvadrata.

Do gradnje nije došlo, a spekulisalo se da je crkva bila spremna da na 10 godina izda zemlju “Lakoviću”.

Nakon donošenja novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, MPC, odnosno njena parohija u Budvi, ponovo je predala zahtjev za dobijanje UTU - ključnog papira u proceduri kompletiranja dokumentacije prije započinjanja radova.

Crkvena zemlja na kojoj se trenutno nalazi parking i perionica automobila jedna je od rijetkih neizgrađenih lokacija na periferiji Budve.

Pored zemlje za koju traži UTU, MPC ima i parcelu iste veličine na kojoj je planskim dokumentom ucrtan saborni hram, posvećen Svetom Marku.

Po svemu sudeći, u skorije vrijeme neće početi gradnja najvećeg pravoslavnog hrama na primorju, s obzirom da je MPC tražila UTU za susjednu parcelu

MPC važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi. Vlasnik je 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata. U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata koja bi mogla biti upotrijebljena u svrhu gradnje turističkih objekata. Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22.000 kvadrata, na Brajićima gdje su vlasnici parcele od 18.000 kvadrata i Mažićima oko 6.000. Crkva i u centru Starog grada ima oko 3.000 kvadrata.

Da crkva Sv. Petke ima iskustva u građevinskom biznisu poznato je već više od decenije, kada su izgradili hotel “Podostrog“ i dvije petospratne zgrade. Hotel je još u vlasništvu crkve i godinama se rentira. Crkva je vlasnik 21 stana, 11 poslovnih prostora i jedne garaže u dvjema zgradama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније