Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

25. 01. 2018. 07:58   >>  08:55

POSLJEDICE ZEMLJOTRESA

Nadoknadiće samo štete veće od 500 eura

Novac koji je dodijelila Vlada kao urgentnu pomoć za saniranje posljedica nedavnog zemljotresa, koji je pogodio sjever države, u Beranama, Gusinju i Plavu biće utrošen na kupovinu građevinskog materijala za pogođena domaćinstva.

“Treba da prikupimo ponude od građevinskih preduzeća armatura, cement, drvenarija i slično. Problem je što ne možemo da radimo nabavku jer je izborni period u Beranama. Ne možemo raspisati nikakav konkurs za javnu nabavku kad budžet nije usvojen”, istakao je za Pobjedu predsjednik beranske komisije za procjenu štete Milutin Mićović.

Prema njegovim riječima, jedino je opština Andrijevica odlučila da urgentnu finansijsku pomoć daje direktno građanima, što, smatra on, može povećati prostor za zloupotrebu.

Beranskoj komisiji do juče je stiglo oko 780 zahtjeva za pomoć, a stručnjaci su obišli četvrtinu objekata od tog broja prijava.

Na terenu je konstatovano da čak oko 70 odsto objekata ima minimalnu štetu, koja je procijenjena ispod 500 eura i ona, kako kaže Mićović, neće biti nadoknađena, što je odluka Vladine komisije.

Vlada je opredijelila urgentnu pomoć Vlade za Berane u iznosu od 30.000 eura.

Predsjednik opštinske komisije u Andrijevici Rade Marjanović za Pobjedu je istakao da su završili sa procjenom štete za hitne slučajeve, odnosno kuća koje više nijesu za stanovanje.

“Urgentnu pomoć u prvom krugu dobija desetak kuća koje su najviše oštećene i u kojima vlasnici zaista ne mogu bezbjedno živjeti”, precizirao je Marjanović.

Zahtjevi i dalje stižu, a veliki snijeg otežava pristup seoskim kućama, zbog čega, kako kaže, ne znaju kada će procjena u Andrijevici biti završena. Vladina urgentna pomoć za Andrijevicu iznosi 40.000 eura.

Predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović precizirao je da su do sada primili oko 1.680 zahtjeva za procjenu štete, a da je na terenu završeno 80 odsto posla.

Podsjetimo, jak zemljotres jačine 5,1 Rihterove skale pogodio je sjevernu regiju naše države 4. januara sa epicentrom na planini Visitor kod Plava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније