Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

24. 01. 2018. 15:26   >>  19:02

MUGOŠA NAJAVIO

Pod posebnom lupom rad stranih ljekara

Na prvoj sjednici proljećnog zasjedanja Skupštine Crne Gore, biće predloženo da se rok važenja licenci za rad doktora medicine produži pola godine ili godinu, jer je njihovo izdavanje ogroman posao, kazao je predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša.

Pod posebnom lupom Ljekarske komore Crne Gore biće izdavanje privremenih isprava doktorima iz drugih država, koji povremeno rade u našoj državi, kazao je predsjednik komore Aleksandar Mugoša.

On je, gostujući na Radiju Crne Gore, saopštio da minule godine zbog blokade Ljekarske komore nije izdata nijedna licenca, a 2016. svega četiri.

Prema procjenama dr Mugoše u Crnoj Gori trenutno ordinira 300 do 500 stranaca, kojima nijesu provjerena zvanja, što izaziva ogromnu zabrinutost.

Predsjednik Ljekarske komore smatra da za to nijesu odgovorni direktori zdravstvenih ustanova, posebno državnih, jer im je to nametnuto.

“Oni nijesu učestvovali u blokadi rada Komore. Ministarstvo zdravlja, u međuvremenu, nije imalo kapacitet da poslove preuzete od Komore obavlja u skladu sa zakonom. Direktori su morali da angažuju doktore sa strane kako bi se građanima obezbijedila odgovarajuća zdravstvena zaštita”, kazao je Mugoša. Samim tim, prema riječima dr Mugoše, oni su natjerani da posluju na ivici zakona.

Zbog nefunkcionisanja Ljekarske komore u protekloj godini, doktori nijesu mogli da obnove licence za rad. Da bi se prevazišao taj problem, delegacija Komore minulih dana sastala se sa premijerom Duškom Markovićem, podsjetio je Mugoša gostujući na Radiju Crne Gore.

Premijer je prihvatio da inicira hitne iznjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o tome će Skupština Crne Gore odlučivati na proljeće. Riječ je, kaže Mugoša o ogromnom poslu, jer treba izdati licence za 2000 ljekara.

Dr Mugoša je podsjetio da u našoj zemlji nema dovoljno ljekara, te da struku treba zaštititi.

“Status se mora poboljšati kako doktori ne bi odlazili na rad u druge zemlje. Neophodna je kontinuirana edukacija i izrada vodiča za liječenje, što će svakako doprinijeti poboljšanju zdravstvene zaštite”, kazao je Mugoša.

Dr Mugoša je posebno istakao da će Ljekarska komora biti otvorena za građane i učestvovati u rješavanju njihovih problema.

Julijana Žugić, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније