Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B. Višnjić ]

24. 01. 2018. 11:50 >> 07:30
16

ORAV PORUČIO

Javni servisi da budu nezavisni

Javni servisi moraju biti nezavisni i zaštićeni od neprikladnog uticaja i političkog pritiska bilo koje strane, poručio je šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav. On je dodao da je od ključnog interesa za demokratiju da novinari slobodno izvještavaju o “vrućim” temama.

On je na regionalnoj konferenciji “Značaj i pozicija istraživačkog novinarstva u javnim servisima na zapadnom Balkanu“, koja se održava u Podgorici, kazao da je emisija "Mehanizam" odličan primjer istraživačkog novinarstva, „što je prilično rijetko u regionu“.

„Posebno mi je drago što je emisija omogućia formiranje istraživačkog deska koji vodi Mirko Bošković. Nadam se da ta emisija neće još dugo ostati rijetkost i da će motivisati emitere na Zapadnom Balkanu da razmotre mogućnost formiranja istraživičkih redakcija u njihovim medijskim kućama“, kazao je Orav.

Orav je rekao da je od ključnog interesa za demokratsko društvo da novinari slobodno izvještavaju o „vrućim“ temama, poštujući u isto vrijeme etičke standarde.

„Javni emiteri trebalo bi da budu predvodnici tog procesa. Oni igraju ključnu ulogu u oblikovanju medijskog prostora i kulture novinarstva. Zato se moraju pridržavati najvećih etičkih standarda. To je i razlog što treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od neprikladnog uticaja i političkog pritiska bilo koje vrste“, naveo je šef Delegacije EU.

On je dodao da je EU pomno pratila nedavne događaje u vezi sa članovima Savjeta RTCG.

„Savjet je podržao osnivanje istraživačkog deska i nadam se da će podrška ostati nepromijenjena. Ponosni smo što finansiramo Mehanizam, a treba i vi da budete ponosni“, kazao je Orav.

Sloboda izražavanja i medija, kako je kazao, jedna su od fundamentalnih evropskih vrijednosti i ključni element pristupanja Crne Gore EU.

„Nezavisni, plurastički i snažni mediji osnova su svakog društva“, kazao je Orav.

On je podsjetio da je Evropska komisija u Izvještaju iz 2016. zabilježila da Crna Gora nije napravila nikakav napredak u oblasti slobode medija.

„Ta procjena se zasniva na nedostaku napretka u istragama napada na novinare i medije, slabe mehanizme samoregulacije i izazove u shvatanju uloge medija. Nadamo se da ćemo moći da zabilježimo pozitivan razvoj događaja u oblasti slobode medija u aprilu, kada izlazi sljedeći izvještaj. U ovom procesu svi imate važnu ulogu. Neka mehanizam nastavi da funkcioniše“, poručio je Orav.

Generalna direktorica RTCG, Andrijana Kadija rekla je da je istraživačko novinarstvo ona snaga zbog kojeg medije nazivaju sedmom silom.

„To je korektiv u društvu kojim možemo ispravljati društvene devijacije. Zašto onda istraživačko novinarstvo više nije zastupljeno u javnim servisima? Opravdanje je lako naći, a pitanje je koliko u njega vjerujete. Poenta je da budete odgovorni i stanete iza onoga što ste uradili, odnosno objavite priču“, rekla je Kadija.

Ona je dodala da je RTCG serijalom „Mehanizam“ pokazala koliko se mogu pomjeriti granice.

„Tužilaštvo je na osnovu dokaza iz emisije formiralo predmet koji je doveo do osuđujuće presude. Zbog svega toga smo formirali istraživaćku redakciju, prvu takve vrste u regionu. Sve naše zemlje muče isti problemi, pa je prilika da zajedno radimo istražujemo“, kazala je Kadija.

Javni servisi, kako je ocijenila, imaju obavezu više da razvijaju istraživačke redakcije i priče koje pogađaju cilj, „jer trošimo novac građana“.

Radka Bečeva iz Evropske radio-difuzne unije (EBU) kazala je da javni servisi doprinose društvu kao javno dobro.

„Taj posao nije lak, to je bitka koju moramo stalno da vodimo“, navela je Bečeva.

EBU, kako je saopštila, prati dešavanja u RTCG-u, „i vjerujemo da će Savjet RTCG nastaviti da podržava istraživačku redakciju i uredničku nezavisnost Javnog servisa“.

„Nezavisnost jača Javni servis i kredibilitet tih medija. To je dug proces do kojeg se teško stiže. Novinari moraju tragati za istinom, koja uvijek nije laka za mnoge. Novinari nikad ne smiju da odustanu od postavljanja  pitanja na putu ka istini“, poručila je Bečeva.

Urednik istraživačke redakcije RTCG, Mirko Bošković ocijenio je da su mehanizmi zloupotrebe isti u cijelom regiona.

„Te polu-kriminalne strukture imaju slične ili iste savjetnike. Sve što rade prođe zakonsku proceduru, ali se novac uzima iz džepa građana“.

Javni servis je, dodao je Bošković, ima najveću obavezu da se bavi istraživačkim pričama.

„Nijesmo pod pritiskom tržišta i ne zavisimo od agencija za oglašavanja i da prilagođavamo svoj medijski sadržaj raznim interesima. Možemo da stvaramo kvalietne programe koji su veoma gledani. Prvi serijal Mehanizam dostizao je šer do 28-30 odsto, što je velika moć i velika odgovornost onih koji to rade“, kazao je Bošković.

On je rekao da nijednu činjenicu iz „Mehanizma“ niko nikada nije demantovao.

„To nas čini ponosnim i to je ono što pravo istraživačko novinarstvo razlikuje od njegovih pokušaja“,

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније