Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 01. 2018. 11:08 >> 10:35

POTPISALI UGOVOR

Budva podržava žene u IT sektoru

Naredne dvije godine Opština Budva će delegirati po 10 mladih žena koje će unaprijediti svoja znanja iz informacionih tehnologija (IT) u Sloveniji, Bugarskoj ili BIH i motivisati ih da pokrenu svoje biznise u IT-u.

"Opština Budva je potpisala ugovor za projekat FY4ICT u okviru Erazmus plus programa koji finansira Evropska komisija. Projekat FY4ICT, koji će trajati naredne dvije godine, ima za cilj da edukuje i motiviše mlade žene iz Crne Gore i BIH da pokrenu svoje karijere podsticanjem preduzetništva u oblasti informacionih tehnologija", saopštenbo je iz Opštine Budva.

Polazna osnova za pokretanje tog projekta, kako su kazali, je studija Evropske komisije.

"Ona je pokazala da se ulaskom sve većeg broja žena na tržište digitalnih poslova može značajno povećati BDP jedne zemlje. Pored toga, žene koje rade u ICT sektoru, zarađuju oko 9% više od žena koje rade na sličnim pozicijama van sektora informacionih tehnologija", navodi se u saopštenju.

Uključivanje mladih žena u digitalni svijet u Opštini Budva smatraju izuzetno važnim.

"Mlade žene bi trebalo da budu ravnopravni igrači u usmjeravanju našeg digitalnog svijeta i važno je da promovisanje prednosti rada u ICT sektoru (fleksibilnost, veće plate, dobre i raznolike mogućnosti zapošljavanja) bude podstaknuto što ranije u karijeri", navodi se u saopštenju.

Budva će tokom trajanja FY4ICT projekta delegirati po 10 učesnica.

"One će imati priliku da otputuju u zemlje partnera na ovom projektu (Slovenija, Bugarska, BiH) gdje će učestvovati u brojnim radionicama, školama i aktivnostima kao što su debate, simulacije i slično. Projekat se zasniva na neformalnom učenju, kao i na učenju putem razmjene iskustva iz najboljih praksi zemalja Evropske unije. Sve predviđene aktivnosti sadrže inovativne oblike učenja", ističu iz Opštine Budva.

Kako dodaju, ućesnice će imati priliku da rade na zajedničkim projektima sa svojim vršnjakinjama iz Evropske unije, da saznaju o novim događajima i inovacijama u različitim oblastima ICT-ija, kao i da otkrivaju različite kulture i uče se timskom radu u multikulturalnom okruženju.

"Na taj način, osim sticanja internacionalnih znanja i vještina, učesnice će imati priliku da se razvijaju putem stvaranja sopstvenih liderskih i preduzetničkih sposobnosti. Posebnu korist za učesnice projekta predstavljaće i širenje mreže kontakata i prijateljstava sa vršnjakinjama iz Evropske unije i regiona. Za uspješno učestvovanje u projektu polaznice će dobiti internacionalne sertifikate", navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da je projekat od šireg društvenog značaja jer se ogleda u podsticanju stvaranja motivisane i obrazovane omladine u ženskoj populaciji koji doprinosi ostvarivanju bržeg ekonomskog prosperiteta putem šireg angažovanja žena, naročito u sektoru informacionih tehnologija.

Na ovom projektu partneri Opštine Budva su Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak, Mostar BIH, Inovaciono preduzetnički centar – TEHNOPOLIS, Nikšić, Inovacioni centar, Banja Luka, Institut modernih tehnologija u Crnoj Gori, Podgorica, Bugarski centar za žene u tehnologiji, Sofija, Bugarska i VEDOMA, Zavod za razvoj znanja i poduzetništva, Ceršak, Slovenija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније