Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2018. 20:52   >>  23. 01. 2018. 08:09 7

UOČI IZBORA

"Zapošljava vlast, ali i opozicija"

Emisija "Replika" RTCG večeras se bavi partijskim zapošljavanjem, odnosno zloupotrebama uoči izbora.

 

21:40 Marić je naveo primjere partijskog zapošljavanja koji, kako je kazao, izazivaju dalekosežne posljedice po društvo.

"Bivša direktorica Zavoda za zapošljavanje je sada državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a njen suprug je danas prestao da bude član vladajuće partije, a sjutra je postao član Državne revizorske institucije.", rekao je Marić.  

21:30 Koprivica je kazao da u opštinama, u kojima je opozicija vršila vlast, nijedan opštinski funkcioner nije osuđen.

"A tamo gdje DPS vrši vlast, imate i pravosnažne presude, uhapšene opštinske funkcionere.", rekao je Koprivica.

21:20 Raonić tvrdi da partije, u opštinama na sjeveru Crne Gore, određuju i u privatnim preduzećima ko će raditi.

"Otvara se prodavnica na sjeveru, vladajuća partija šalje spisak zaposlenih u toj prodavnici. To govori koliko je ova država zarobljena.", rekao je Raonić. 

21:11 Marić je ocijenio da će takva praksa dovesti do toga da "morate biti pripadnik neke partije da bi mogli eventualno da dobijete šansu da radite i ostvarite egzistenciju."

20:55 Raonić je rekao da je u Glavnom gradu, preduzeće Vodovod za 18 mjeseci zaposlilo 120 ljudi. 

"Na taj način, zbog većeg budžeta za plate, došlo je do skoka cijena vode i to se direktno tiče građana Podgorice.", kazao je Raonić.

20:40 Predstavnik Demokrata Momo Koprivica tvrdi da u Kotoru nema partijskog zapošljavanja.

"Danas ima u Kotoru manje zaposlenih nego u trenutku kad je opozicija preuzela vlast u tom gradu. Do manjeg broja radnika u lokalnoj upravi došli smo isključivo dobrovoljnim putem, bez ravanšizma i na osnovu toga što su svi koji su otišli uzeli otpremnine.", naveo je Koprivica.

22:22 Boris Marić, analitičar i bivši ministar u Vladi izbornog povjerenja, ocijenio je da se recidivi jednopartijskog sistema i dalje osjećaju u Crnoj Gori i da se problem partijskog zapošljavanja ne može riješiti preko noći.

20:15 Raonić je ocijenio da je politička diskriminacija prilikom zapošljavanje raširena pojava na državnom nivou, ali i u opštinama gdje je opozicija bila i jeste na vlasti.

20:10 Boris Raonić, iz NVO Građanska alijansa, kazao je da je njihovo istraživanje pokazalo da 83 odsto građana smatra da je najviše zastupljena politička diskriminacija pri zapošljavanju. 

"Problem je da imamo mali broj tužbi po ovom pitanju. Građani nijesu spremni da idu do kraja. Sjutra imamo prvi slučaj u sudu, Mijović protiv Ministarstva prosvjete. To je, koliko je nama poznato, prvi sudski proces za političku diskriminaciju prilikom zapošljavanja", kazao je Raonić.  

Iako pozvani, predstavnici Uprave za kadrove i Demokratske partije socijalista su saopštili da neće učestvovati u emisiji.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније