Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ PR Centar ]

22. 01. 2018. 13:52   >>  13:45

ISTRAŽIVANJE

Roditelji nezadovoljni osnovnim obrazovanjem

U Crnoj Gori je skoro 80 odsto roditelja nezadovoljno sistemom osnovnog obrazovanja, a više od dvije trećine njih uopšte ne očekuje da će posljednja reforma učiniti sistem obrazovanja kvalitetnijim, saopšteno je iz Udruženja Roditelji.

Udruženje je krajem oktobra i početkom novembra prošle godine uradilo anketu o mišljenjima roditelja u vezi sa osnovnim obrazovanjem u Crnoj Gori i organizacijom nastave i rada, u kojoj je učestvovalo skoro hiljada roditelja iz svih crnogorskih opština

Izvršna direktorica Udruženja Kristina Mihailović, kazala je da je Upitnik o mišljenjima roditelja u vezi sa osnovnim obrazovanjem u Crnoj Gori i organizacijom nastave i rada, na sajtu roditelji.me bio dostupan od 18. oktobra do 8. novembra prošle godine i da ga je ispunio 961 ispitanik.

Mihailović je kazala da je većina rodtelja zadovoljna vremenom, koje njihovo dijete počinje i završava dan u školi.

"U potpunosti je zadovoljna četvrtina roditelja, uglavnom je zadovoljno 38 odsto, uglavnom nije zadovoljno 15 odsto roditelja, a uopšte nije zadovoljno 22 odsto“, rekla je Mihailović u PR Centru.

Što se tiče rezultata produženog boravka, kako je kazala, 91 odsto roditelja smatra da sve škole u Crnoj Gori treba da imaju produženi boravak, „a njihovi odgovori su potvrdili da ga za sada nema u skoro polovini osnovnih škola“.

„Kada ga imaju, to je najčešće, samo za prvi razred“, pojasnila je Mihailović. Ona je istakla da su roditelji odgovarali na pitanje da li im je poznato da se njihovo dijete neposredno ili posredno susrijetalo sa vršnjačkim nasiljem u školi i da je potvrdno odgovorilo 56 odsto ispitanih.

„Roditelji čak smatraju da u situacijama, kada dođe do vršnjačkog nasilja, niti škola niti roditelji ne postupaju adekvatno. Ipak, nije se pokazalo tačnim, najčešće zastupljeno mišljenje u javnosti da roditelji prebacuju krivicu samo na školu. I oni su postpuno svjesni da bi sami trebalo adekvatnije da postupaju u situacijama kada dođe do vršnjačkog nasilja“, ocijenila je Mihailović.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka, Olivera Komar, navela je da je ukrštanje podataka po regijama, pokazalo da uglavnom u školama u centralnoj regiji postoji organizovan produženi boravak.

„Roditelji iz centalne regije, njih 61,5 odsto kaže da, a na sjeveru svega 20 odsto kaže da u školama koje pohađa njihovo dijete postoji organizovan produženi boravak“, navela je Komar.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније