Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2018. 13:47   >>  15:29

NESREĆA NA BIOČU

Porodice žele novi postupak

Polaganjem vijenaca na spomenik u Bijelom Polju, danas je odata počast žrtvama željezničke nesreće na Bioču u kojoj je prije dvanaest godina poginulo 47, a povrijeđeno više od dvijestotine putnika. Iz NVO "Voz neprebola" poručili su da nijesu zadovoljni onim što je do sada urađeno, jer je za nesreću na Bioču osuđen samo mašinovođa, te su upitali zašto je za tužilaštvo i pravosuđe obnavljanje sudskog procesa problem.

 

Vijenac u ime Opštine, Bijelo Polje položili su predsjednik Opštine Aleksandar Žurić, potpresjednica Nemša Omerhodžić i sekretar Skupštine, Džemal Ljušković.

Do tragedije je došlo nakon iskliznuća iz šina elektromotornog voza, koji je saobraćao od Bijelog Polja prema Podgorici i Baru. Zbog nesreće kod Bioča osuđen je mašinovođa Slobodan Drobnjak, na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

Tadašnji ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, podnio je ostavku na tu funkciju zbog, kako je naveo, objektivne odgovornosti.

U ime porodica stradalih i NVO "Voz neprebola" prisutnima se obratio Goran Vojinović, navodeći da su nakon 12 godina traženja istine od Tužilaštva dobili odgovor da ono nema interes da obnovi sudski postupak koji je prema ocjeni NVO bio nepravičan.

On je iznio, kako je kazao, dokaze na koje je tužilaštvo moralo da reaguje: mjesto rekonstrukcije događaja, nagriženost šine van zakonskih normi o bezbjednosti željezničkog saobraćaja, nestanak audio kaseta i audio snimka između mašinovođe i dispečera u Podgorici u periodu od nekoliko dana prije i poslije nesreće, nedostatak mišljenja i nalaza vještaka građevinske i elektro struke o ispravnosti naponske mreže, javne izjave Drobnjaka i drugih optuženih da mnogi drugi treba da odgovaraju, pitanje zašto su nakon nesreće povučeni iz upotrebe plavi ruski vozovi i odgovor jer je dvije godine ranije stiglo upozorenje da su navedeni vozovi nepogodni za željeznički saobraćaj sa velikim nagibom te da im je prošao rok trajanja.

Vojinović je istakao i da Tužilaštvo nije ispitalo tokove novca na željeznici CG, koja je poslovala sa gubitkoma a i pored toga isplaćivane su otpremine u iznosu od preko 150.000 eura i kupovani stanovi.

"Četrdeset sedam duša i četrdeset sedam anđela da budu ubuduće pratioci svakom vozu i opomena od sad i za svagda da se ovakve i slične tragedije više nikada ne dese", kazala je Binasa Halilović.

Nakon spomenika poginulim na Bioču, učesnici današnjeg pomena položili su vijence i na spomenik stradalim đacima iz Bugarske prije desetak godina u Gostunu kod Bijelog Polja.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore/Prilog Milice Sekulić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније