Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

22. 01. 2018. 08:07   >>  07:32 1

PODACI ZA BRIGU

Više od 220.000 građana na nikotinu

Broj pušača u Crnoj Gori porastao je za 4,5 odsto u odnosu na prije pet godina, a u mlađem uzrastu žene prednjače u konzumiranju duvanskih proizvoda u odnosu na muškarce, pokazuju rezultati istraživanja koje je lani sproveo Institut za javno zdravlje.

"U odrasloj populaciji starosti od 15 do 64 godina, bilježi se povećanje zastupljenosti stanovnika koji puše, od 31 odsto 2012. godine, na 35,4 odsto. Navedeni podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori, do posljednjeg istraživanja evidentiran trend pada konzumenata duvanskih proizvoda", kazala je Pobjedi prof. dr Agima Ljaljević, direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje i nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana.

Kada se podaci o broju pušača uporede sa zvaničnim podacima o broju stanovnika, ispada da je na nikotinu više od 220.000 građana Crne Gore.

Ona ističe da navedeno istraživanje pokazuje da je 17,1 odsto nepušača nekada tokom života koristilo duvanske proizvode, pa je samo 47,6 procenata, tokom cijelog života apstiniralo od pušenja.

"Zastupljenost pušenja u odnosu na pol iznosila je 36,2 odsto među muškarcima i 34,5 odsto među ženama, što ukazuje na posebno značajan trend povećavanja ove pojave među ženama. Pri tome, treba naglasiti da je u populaciji mlađih žena, starosti između 15 i 24 godine, prevalencija veća, za čak jedan odsto nego među muškarcima iste starosti. Činjenica je da su kulturološke i sociološke prilike uslovile promjene u ponašanju žena u Crnoj Gori, koje je, na žalost, neusklađeno sa zdravljem. Stoga je razumljivo da se komplikacije upotrebe duvanskih proizvoda javljaju u sve ranijoj životnoj dobi, a zbog pušenja žena u trudnoći i tokom ranog razvoja djeteta komplikacije su često evidentne i dječijem dobu", ocijenila je dr Ljaljević.

Sagovornica Pobjede ukazuje da trend povećanja broja korisnika duvanskih proizvoda među mladima većine zemalja okruženja nije mimoišao ni nas.

"Trend uvćanja broja pušača kod mladih potvrdila su sva prethodna istraživanja. Broj korisnika duvanskih proizvoda je značajno povećan i među petnaestogodišnjacima (GYTS) i među šesnaestogodišnjacima (ESPAD), kao i onima starosti od 15 do 24 godine (ovo je životna dob kada najveći broj konzumenata počinje sa korišćenjem duvanskih proizvoda)", kazala je Ljaljević.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније