Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me; B.V.

21. 01. 2018. 21:46 >> 21:20
4

GOSTI "OKVIRA"

Novi sistem donosi kvalitetnije ljekove

Novi sistem pozitivne liste ljekova omogućiće pacijentima kvalitetnije medikamente, ocijenili su gosti emisije "Okvir" na TVCG.

 

Sekretar Ministarstva zdravlja Nikola Antović kazao je da se dugo čekala pozitivna lista ljekova.

"Imamo osnovnu i doplatnu listu ljekova. Osnovna pada 100 odsto na teret Fonda. Kada je riječ o doplatnoj listi ljekova, tu građani doplaćuju do 48 odsto vrijednosti lijeka", pojasnio je Antović.

Ljekovi sa doplatne liste su, kako je naveo, terapijska paralela onih sa osnovne liste.

"Građanin može da izabere taj drugi lijek za koji će doplatiti određeni procenat".

Novi koncept osnovne i dodatne liste je zahjtevan, kazali su iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

"Ovaj sistem treba primijeniti na svim nivoima zdravstvene zaštite. Pokrenuli smo aktivnosti na primjeni ovog koncepta od propisivanja do realizacije u apotekama", kazala je pomoćnica direktora Fonda, Ružica Milutinović-Đurišić.

Upitana da li će sve apoteke biti uključene u novi koncept, Milutinović-Đurišić je rekla da će se inovirani informacioni sistem primjenjivati u svim apotekama.

Pomoćnica direktora Agencije za ljekove i medicinska sredstva, Majda Šahman-Zaimović kazala je da je lista značajan iskorak u sistemu zdravstene zaštite.

"Čitav koncept podrazumijeva transparentnost. Takođe ovaj sistem omogućiće i ulazak i više proizvođača na tržište", dodala je ona.

Na listu je uvršten veliki broj ljekova za skoro sve terapijske grupe.

"Još jedan iskorak će biti i kvalitet ljekova. Prethodni način je obeshrabrivao je mnoge proizvođače da se registruju. Naša procedura, odnosno davanje dozvole za promet je ista kao i u Evropskoj uniji", saopštila je Šahman-Zaimović.

Direktorica firme "Osmi red" koja se bavi distribucijom ljekova, Angelina Vuković, smatra da je ideja liste  izvanredna, ali i da su napravljeni određeni propusti.

"Lista je stupila na snagu 10. januara, ali je narednog dana otvoren tender u Montefarmu što je dovelo do drugačijih pozicija. Red poteza je trebalo da bude drugačiji. Kada je u pitanju kvalitet, napravljen je značajan iskorak i na listi je veći broj medikamenata. U tom dijelu nemamo zamjerki. Imamo tenderske cijene i Montefarm koji će moći da odlučuje da li će moći da postupa tenderu ili po listi. Takođe nijesu potpisani ugovori po listi, a nijesu ni aneksirani ugovori s apotekama", rekla je Vuković.

Ona je dodala da je i dalje nepoznato kako će se tretirati PDV za ljekove s doplatne liste.

Antović je pojasnio da se PDV neće obračunavati ni za ljekove s doplatne liste.

Vuković je kazala da je to idealno rješenje, ali da je u suprotnosti s postojećim Zakonom o PDV-u.

Antović je pojasnio da je konsultovano Ministarstvo finansija, kao i da Zakon o PDV-u predviđa nultu stupu oporezivanja za medikamente s liste ljekova.

"Iz Ministarstva finansija su nam kazali da će PDV biti nula odsto za doplatnu listu ljekova",

Predstavnica Fonda kazala je da za nabavku ljekova predviđeno oko 205 miliona eura.

"Ljekari će na raspolaganju imati veću paletu ljekova. Novi projekat će zahtijevati određeno vrijeme da bi se sistem navikao. Moguće da će doći do određenih propusta koje ćemo nadam se, brzo otkloniti", poručila je Milutinović-Đurišić.

Bez dokaza o efektima kubanske vakcine

Govoreći zbog čega na našem tržištu nema kubanskih vakcina koje primaju pacijenti sa karcinom pluća, Šahman-Zaimović je kazala da se ta vakcina u regionu koristi samo u Srbiji i Republici Srpskoj.

"Na Kubi ne vladaju direktive EU za klinička ispitivanja. Ljudi traže izlaz iz teške situacija ali ta vakcina još uvijek nije pokazala kliničke efekte zbog kojih bi bila u našem javnom zdravstvu", precizirala je ona.

Agencija, kaže Šahman-Zaimović, kazala je da je i u Njemačkoj bilo pokrenuto kliničko ispitivanje o vakcini, ali da je obustavljeno.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније