Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nataša Mitrović, TVCG

20. 01. 2018. 16:19   >>  16:59 2

ŽICG

Dva pružna prelaza nijesu u funkciji

Nedavni sudar lokomotive i auta na nikšićkom pružnom prelazu, ponovo je aktuelizovao pitanje bezbjednosti mjesta gdje se saobraćajnice ukrštaju sa prugom. Sagovornici Dnevnika saglasni su da i kada pružni prelazi nijesu obilježeni svjetlosnom signalizacijom, drumskom jesu. Oni kažu da je problem nepažnja vozača i neprilagođena brzina, zbog koje najčešće dolazi do nesreća.

Na pružnom prelazu u zetkom naselju Mahala rampe nema, dok zvučno svjetlosna signalizacija funkscioniše, kažu mještani. Apeluju da se prelaz bolje obezbijedi.

Od 23 pružna prelaza koliko ih u Crnoj Gori ima, trenutno u funkciji nijesu njih dva - Slap i Kličevo, kažu u Željezničkoj infrastrukturi. No i kada nema svjetlosno - zvučne signalizacije - postoji drumska koju, kako tvrde, vozači mogu da vide. 

"Sama signalizacija koja upućuje učesnike u drumskom saobraćaju da nailaze na putni prelaz je dobro postavljena i signalizirana, tako da svaki učesnik zna da nailazi na putni prelaz", rekao je elektroinženjer iz ŽICG Edin Hasanović. 

Da su pružni prelazi u Crnoj Gori dobro obilježeni, smatra i struka.

"Postoji obilježavanje potpuno, možda ne djelimično u nekim elementima, ali sasvim dovoljno i na kolovozu i pored kolovoza saobraćajnih znakova koji ukazuju na ukrštanje puta i pruge", kazao je saobraćajni vještak, Vladeta Radović.

Međutim, saobraćajne nesreće na pružnim prelazima vrlo su česte. Glavni uzrok su, smatraju sagovornici Dnevnika, vozači koji hoće da budu brži od voza.

"Vozači u drumskom saobraćaju nerijetko neprofesionalno i nesavjesno ponašaju, samim tim dolazi do loma polubranika na putnim prelazima, znači prelaze u trenucima kada voz nailazi na putni prelaz, što je rizik samim vozačima i saputnicima da može doći do tragedije", dodao je Hasanović.

"Pruga ima prednost i vozač je obaviješten u svim slučajevima, tako da razlika u brzinama kretanja pružnim tokom i kolovozom dolazi do najvećeg problema u procjeni ovog koji vozi da prođe prije nego što voz može da prođe", dodao je Radović.

Zato sagovornici TVCG apeluju na vozače da obrate pažnju na obilježja u blizini pruge i smanje brzinu. Voz je, kažu, uvijek brži, jer ne može naglo da se zaustavi kao automobil. Zaustavni put voza je od 700 do 1.000 metara, dok se s naglim kočenjem najbrže može stati na 500 metara.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније