Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

20. 01. 2018. 08:44   >>  13:22 8

ZABRANA PUŠENJA

Po džepu ko prekrši zakon

Novi Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda biće predat Vladi Crne Gore na razmatranje do kraja ove godine. Predlog zakonskog teksta trenutno se nalazi u Briselu, na usaglašavanju sa propisima Evropske unije (EU). U odnosu na važeći ima izmjena, a kaznena politika, vjeruju nadležni, glavni je mehanizam za sprovođenje najavljenog zakona.

Važeći Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda nije se proslavio po primjeni. Zamijeniće ga novi, gotovo isti, a mjere nadzora u praksi možda ovoga puta budu dosljednije.

"U svim javnim prostorima biće zabranjeno pušenje. Ko se ogluši o zakon biće novčano kažnjen", kaže Slavojka Šuković iz Ministarstva zdravlja, koje je predlagač zakona.

Za fizička lica kazna je od 30 do dvije hiljade eura, pravna lica će morati da izvoje od 500 do 20 hiljada, dok će preduzetnici platiti kaznu od 150 do šest hiljda eura.

Šuković ističe da u Ministarstvu zdravlja očekuju da će ove mjere kroz kaznenu politiku i inspekcijski nadzor učiniti da se zakon primijeni kako je i propisano.

Broj pušača porastao je sa 31 na 35, 4 odsto u opštoj populaciji, a onih koji su nekad konzumirali cigarete je 17 odsto, pokazuju rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje. To znači da manje od polovine populacije nije nikada uzimalo duvanske proizvode.

Zbog tako zabrinjavajućih podataka dr Agima Ljaljevic iz Instituta za javno zdravlje vjeruje da će novi Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda dati rezultate u prevalenciji pušenja i tako smanjiti komplikacije izazvane konzumiranjem cigareta.

Sa druge strane u crnogorskom društvu za borbu protiv raka misle da će i novi zakon kao i predhodni ostati samo na papiru.

Domagoj Žarković zamjera što niko iz te nevladine organizacije nije pozvan da učestvuje u pisanju zakona.

"Bojim se da se ovdje radi o kozmetičkim promjenama zbog procesa pristupanja EU. Zakonodavac (Ministarstvo zdravlja) će 'resavskom školom' doći do novog zakona, a članovi komisije, koji su pisali tekst, do honorara", zaključuje Žarković.

Novim zakonom biće propisani sastojci u duvanskim proizvodima,emisije štetnih supstanci, upotreba aditiva - arome i boje, na kutijama cigareta biće vise informacija opšteg upozorenja, regulisaće se upotreba novih duvanskih proizvoda, koji se razlikuju od postojećih, kao i konzumiranje elektronske cigarete.

U ovom trenutku prijedlog zakonskog teksta nalazi se u Briselu, na usaglašavanju sa propisima EU, a krajem godine očekuje se da će biti predat Vladi na razmatranje.

Ljilja Brnović, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније