Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.V.

17. 01. 2018. 14:45   >>  14:13 9

PODNIJELI UPRAVNOM SUDU

HRA: Tužba zbog smjene Đurovića

Akcija za ljudska (HRA) podnijela je juče tužbu Upravnom sudu kojom traže poništenje odluke parlamenta od 29. decembra kada je Goran Đurović razriješen s funkcije člana Savjeta RTCG.

Iz HRA su rekli da se zalažu i za obustavljanje izvršenja te odluke o razrješenju dok nadležni sud ne odluči o tome da li je odluka bila zakonita.

"Danas smo od Skupštine Crne Gore zatražili da u dnevni red sjednice zakazane za petak, 19.01.2018, uvrsti i zahtjev za odlaganje izvršenja odluke o razrješenju Đurovića. Ako Skupština ne prihvati taj zahtjev, tražićemo od Upravnog suda da donese privremenu mjeru i naredi da se obustavi izvršenje odluke Skupštine dok sud ne odluči o zakonitosti te odluke", navodi se u saopštenju.

Izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević kazala da je očekuje od parlamenta da prihvati da o osporenoj zakonitosti njene odluke treba da odluči sud, prije nego što insistira na sprovođenju te odluke.

"HRA smatra da je sudska provjera zakonitosti razrješenja člana Savjeta RTCG od velikog značaja za zaštitu slobode izražavanja i pravnog poretka i da je zbog sprečavanja nastupanja veće štete neophodno sačekati sa sprovođenjem te odluke”, kazala je Gorjanc-Prelević.

U tužbi Upravnom sudu je istaknuto da je Skupština prilikom razrješenja Đurovića pogrešno primjenila materijalno pravo, jer ga je razriješila protivno zakonu koji propisuje razloge za razrješenje člana Savjeta RTCG.

"Podsjećamo, Đurović je razriješen članstva u Savjetu RTCG zbog kršenja Zakona o spriječavanju korupcije, jer nije blagovremeno prijavio da je za vrijeme vršenja funkcije u Savjetu RTCG obavljao i funkciju direktora preduzeća za proizvodnju povrća. Međutim, ta vrsta prekršaja nije jedan od razloga za razrješenje članova Savjeta RTCG, koje propisuje isključivo Zakon o javnom emiteru RTCG. Kako taj zakon u ovom slučaju predstavlja lex specialis, Skupština prilikom razrješenja Đurovića nije poštovala pravno načelo lex specialis derogat legi generali i odluku nije zasnovala na zakonu koji je bio jedini važeći u tom slučaju", navodi se u saopštenju.

Gorana Đurovića u ovom slučaju zastupa advokat Dalibor Tomović, a  tužba je dostupna na sajtu HRA.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније