Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

15. 01. 2018. 17:47 >> 17:23

POČEO PROGRAM

Oštrije kontrole stručnog osposobljavanja

Ukupno 3,06 hiljada svršenih visokoškolaca počelo je danas stručno osposobljavanje kod poslodavaca u okviru Programa stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem.

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanju u Ministarstvu prosvjete, Mubera Kurpejović, kazala je da će oni u narednih devet mjeseci u realnom radnom okruženju sticati neophodne vještine i kompetencije i imati priliku da saznaju šta se od njih očekuje na tržištu.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da je analiza, koju je sproveo taj Vladin resor u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na četiri godine realizacije Programa, pokazala da je od 14,25 hiljada korisnika, njih 6,86 hiljada ili 48,16 odsto nastavilo radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

Analiza je pokazala i da je preko 60 odsto korisnika nastavilo angažman u privatnom sektoru, a 40 odsto u javnom.

Kurpejović je ocijenila i da je Program stručnog osposobljavanja dobar input za visokoškolce i ustanove visokog obrazovanja, koje koristeći informacije dobijene iz Programa mogu uvidjeti da li je potrebno unaprijediti nastavu.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete u okviru izmjena Zakona o visokom obrazovanju stavilo akcenat na praksu na fakultetima, koja će u narednom periodu činiti minimum 25 odsto nastave.

„Ove godine najavljene su i oštrije kontrole realizacije Programa u cilju obezbjeđivanja kvalitetne obuke za korisnike. Cilj je da svi imaju mentora i adekvatne uslove za obuku", rekla je Kurpejović.

Program stručnog osposobljavanja organizuje se šesti put, a ovu godinu karakteriše veliki broj oglašenih mjesta iz privatnog i javnog sektora, preko deset hiljada.

„Radni tim Programa periodično sprovodi i ankete koje pokazuju da je preko 90 odsto korisnika zadovoljno, dok se u pojedinačnim slučajevima kada jedna od strana nije zadovoljna, nakon utvrđivanja stanja, korisnik usmjerava na drugog poslodavca“, rekla je Kurpejović.

Iz Ministarstva su podsjetili da pravo na stručno osposobljavanje imaju osobe sa stečenim visokim obrazovanjem koje nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Jedini kriterijum za povezivanje kandidata sa poslodavcima bio je prosječna ocjena kandidata tokom studiranja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније