Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

15. 01. 2018. 07:58 >> 07:25
2

ZA ČETIRI GODINE

Sklopljena 92 maloljetnička braka

Prošle godine je osnovnim sudovima u Crnoj Gori stiglo 20 zahtjeva za sklapanje maloljetničkih brakova, a u posljednje četiri godine ukupno 95. Od toga je samo tri zahtjeva odbijeno čime se, kako kaže direktorica Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrovič, krše dječja prava.

 

Savremeni način života i teška ekonomska situacija uticali su da većina mladih parova što duže odlaže ozakonjenje svoje veze i ulazak u bračne vode.

Međutim, da sklapanje brakova između dvoje maloljetnika još nije otišlo u zaborav, pokazuju posljednji podaci iz osnovnih sudova dostavljeni Dnevnim novinama.

Naime, tokom 2017. godine crnogorskim sudovima je stiglo 20 zahtjeva za sklapanje maloljetničkih brakova, od kojih je samo jedan odbijen.

Takođe, u protekle četiri godine stiglo je ukupno 95 ovakvih zahtjeva (20 - 2017, 24 - 2016, 31 - 2015 i 20 - 2014 godine) od kojih su tri odbačena, jedan povučen, jedan proslijeđen drugom nadležnom organu, a jedan je još u procesu.

Najviše zahtjeva za odobrenje sklapanja maloljetničkih brakova u posljednje četiri godine je bilo u Rožajama (21, od kojih su svi odobreni), zatim u Podgorici (19, dva su odbijena, a jedan je još u radu), Bijelom Polju (11, jedan zahtjevje proslijeđen drugom nadležnom organu), Beranama (11, jedan je povučen) i u Plavu (11, svi odobreni).

U navedenom periodu zahtjeva za odobrenje maloljetničkih brakova nije bilo jedino na Žabljaku, dok je osnovnim sudovima na Cetinju, u Baru, Herceg Novom i Kolašinu u protekle četiri godine stigao samo po jedan ovakav zahtjev.

Podnosioci zahtjeva su, prema ovim podacima, najčešće imali 16 i 17 godina, a kao glavni razlog za sklapanje braka su navodili emotivnu vezanost i trudnoću.

Komentarišući ove podatke, izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija (CŽL) Aida Petrović, na osnovu višegodišnjeg iskustva, tvrdi da se najčešće radi o pripadnicima romske i egipćanske (RE) populacije koji sklapaju ugovorene brakove, te da nije riječ o pojedinačnim slučajevima, već o pojavi.

"Ono što traje vjekovima neće biti moguće ublažiti lako i eliminisati brzo kao oblik svoj evrsnog višestrukog nasilja nad djecom čija se elementarna dječja ljudska prava ne poštuju. Iz navedenih podataka za četiri godine zaključujem da su osnovni sudovi u Crnoj Gori imali 95 zahtjeva za sklapanje maloljetničkih brakova, a da su samo tri odbačena. Ne želeći da ocjenjujem ispravnost odluke sudova, ipak ne mogu da kao aktivistkinja na osnovu praktičnog rada (18 godina) i uvida situacije u romskim zajednicama ne izrazim zabrinutost zbog velikog broja odobrenih maloljetničkih brakova kod populacije RE", istakla je Petrović za Dnevne novine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније