Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ljilja Brnović, TVCG [ Objavio: F.R. ]

12. 01. 2018. 16:07 >> 23:13
5

NEMA OBOLJELIH

Begić: Dolazak malih boginja izvjestan

U Crnoj Gori u prethodnoj godini, ali ni ovih 12 dana 2018, nijesmo imali nijedan slučaj obolijevanja od malih boginja, kazao je za TVCG epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić. On je naglasio da je, ipak, dolazak te zarazne bolesti u našu zemlju gotovo izvjestan.

"Nekoliko sumnjivih slučajeva je bilo, ali su ispitivanja pokazala da nije riječ o malim boginjama", naglasio je Begić. Po pooštrenom sistemu nadzora nad malim boginjama, svaka osipna groznica se mora epidemiološki i mikrobiološki ispitati.

Zbog epidemije koja se registruje u zemljama sa kojima se graničimo, Begić upozorava da je dolazak te zarazne bolesti u Crnu Goru gotovo izvjestan, ali da niko ne može predvidjeti vrijeme.

Olakšavajuća okolnost za Begića je visok kolektivni imunitet u našoj zemlji, zahvaljujući urednoj vakcinaciji djece godišta 2013. i 2014.

Dobra vijest je i što je značajno porastao broj vakcinisane djece u odnosu na prošlu godinu sa 47 na sadašnjih 70 odsto, ističe Begić.

"Dostizanje epidemiološki bezbjednog nivoa potrebnog za sprječavanje masovnog obolijevanja od malih boginja, može se vrlo brzo desiti u narednom periodu", kazao je Begić.

On je pozvao sve roditelje, ali i pedijatre, da se kolektivni imunitet podigne na nivo koji će osigurati da ne dođe do širenja malih boginja među predškolskom djecom.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније