Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

11. 01. 2018. 14:35 >> 08:15

PETICIJA GRAĐANA

Zbog smrti djevojčice traže smjenu Purišića

Zbog smrti dvogodišnje J.B iz Podgorice, grupa građana pokrenula je peticiju za smjenu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, navodi se na sajtu peticije24.com. Sramotno je, kažu, da u 2018. godini dijete od dvije godine premine od posljedica dijabetesa. Za sve krive administraciju, kako navode, neefikasnog i nezainteresovanog ministarstva, od kojeg je majka preminule djevojčice Marijana Bogavac tri mjeseca čekala odgovor o pomoći.

Porodica Marijane Bogavac iz Podgorice juče je ostala bez najmlađeg člana - dvogodišnje Jelene, koja je imala šećer.

Samohrana majka Marijana Bogavac bila je korisnica socijalne pomoći do uvođenja naknade za majke sa troje djece. Kako je naknada ukinuta, bila je u velikim finansijskim problemima, saopštila je Banke hrane, koja je i ranije apelovala da se pomogne porodici Bogavac.

"Pokušavala je da radi i zaradi ali nije bilo dovoljno. Bile su bez struje zbog neplaćanja računa. Prijećeno im je iseljavanjem iz podstanarskog stana zbog dugovanja", poručuju iz Banke hrane.

Grupa građana na sajtu peticije24.com navela je da ih je iznenadna smrt dvogodišnje J.B. sve duboko potresla, kao ljude, kao roditelje i kao građane ove zemlje.

„Usljed nemaštine i nebrige države, ukidanja jedinog izvora primanja samohrane majke M.B., kao i loših i teških životnih uslova, dječiji život je prerano ugašen. Za ovu tragediju je odgovorna država, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja koje je ovu porodicu ostavilo bez ikakve zaštite i pomoći“, navodi se u peticiji.

Marijana Mogavac je sa tri ćerke mjesecima živjela u lošim uslovima, bez struje i vode, a za hranu i pomoć zavisila je od Banke hrane i dobre volje i donacija njenih sugrađana. Cjelokupnu situaciju je dodatno otežavala i činjenica da je J.B. rođena sa dijabetesom i da se o njenom zdravlju moralo dodatno voditi računa.

„To na žalost nije bilo moguće jer porodica nije imala ni osnovne uslove za život, te da su tri mjeseca čekali na rješenje Ministarstva o pomoći bilo kakve vrste. Sramotno je da u 2018. godini dijete od dvije godine premine od posljedica dijabetesa. Nedopustivo je da u 2018. godini djeca u Crnoj Gori umiru od nemaštine i gladi. Država, koja mora da štiti sve svoje građane, je ozbiljno zakazala“, stoji u peticiji.

Kažu i da je administracija jednog neefikasnog i nezainteresovanog ministarstva je odgovorna za tragičnu smrt djeteta.

„Mi, građani i građanke ove zemlje, ne smijemo ovo da dopustimo! Poražavajuća je činjenica da najmanje 90 odsto samohranih majki nije moglo svoju djecu da prehrani i obuče bez pomoći i donacija Banke hrane i sličnih organizacija. U svim tim slučajevima, sistem je ostao slijep za probleme najugroženijih i najranjivijih grupa – djece i samohranih roditelja bez socijalne zaštite. Država i Ministarstvo rada i socijalnog staranja moraju preuzmu odgovornost za svoj nemar i konačno krenu da rade svoj posao. Stoga vas sve pozivam da podržite inicijativu za smjenu ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića, koja ima za cilj da natjera ovo ministarstvo i sve druge institucije da preuzmu odgovornost za svoja (ne)djela“, zaključuje se u peticiji građana.

Žiro račun za pomoć ovoj porodici je kod Societe Generale banke: 550-0100400472240-31, na ime Marijana Bogavac, saopštila je ranije danas Banka hrane.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније