Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

09. 01. 2018. 15:07   >>  14:58

BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA

MA uredno sprovodi najviše standarde

Montenegro erlajns (MA) uredno sprovodi najviše standarde bezbjednosti saobraćaja koje je propisala Evropska agencija za bezbjednost avio-saobraćaja (EASA), saopštio je tehnički direktor nacionalnog avioprevoznika, Aleksandar Drakić, i dodao da su ti propisi vrlo kompleksni.

"To su potvrdili i pozitivni nalazi inspekcije Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA-IOSA), bez i jedne nepravilnosti u kompanijskim procesima i procedurama", rekao je Drakić za časopis MA, "Luxury Inflight".

On je podsjetio da su ti propisi naročito podignuti nakon napada u Njujorku 11. septembra.

"Osim toga, redovne bezbjedonosne inspekcije naših aviona na aerodromima širom Evrope obično imaju minorne nalaze koji ne utiču na bezbjednost i operativnost vazduhoplova. Takođe podliježemo redovnim inspekcijama crnogorskih vazduhoplovnih vlasti koje pokazuju da ispunjavamo zadate standarde, na osnovu čega smo u posjedu odgovarajućih sertifikata", kazao je Drakić.

On je dodao da je flota MA u prosjeku najmlađa u regionu. Avioni tipa Embraer 190/195 su ušli u flotu kao novi avioni.

"Avioni tipa F100 imaju dosta godina u operativi iza sebe, kao uostalom i svi Fokkeri koji su dio flote drugih kompanija koje ih koriste, ali to ne znači da su išta manje pouzdani u odnosu na Embraere. Adekvatno održavanje tokom godina u skladu sa preporukama proizvodjača, kako kod nas u našem hangaru, tako i kod stranih sertifikovanih organizacija za održavanje, čini da su ti avioni i dalje vrlo pouzdani i efikasni u operativi, što se pokazuje svakodnevno", precizirao je Drakić.

Prema njegovim riječima, u održavanju aviona nijesu dozvoljeni nikakvi kompromisi, sve se mora raditi u skladu sa instrukcijama proizvodjača i vazduhoplovnih vlasti.

Drakić je podsjetio da postoje razlike između vazduhoplovnih vlasti raznih država, kao i generalno od kontinenta do kontinenta, u smislu primjene različitih vrsta propisa i bavljenja nadzorom kompanija i organizacija za održavanje u svom domenu.

"Tvrdim da su ovi standardi u Evropi među najstrožijima u svijetu, a naša vazduhoplovna vlast je u potpunosti usvojila te kriterijume", rekao je Drakić.

On smatra da je možda najbolji pokazatelj u kakvom se stanju nalazi flota, pa i pokazatelj profesionalnosti i kvaliteta rada, stepen tehničke ispravnosti flote.

"Taj parametar predstavlja procenat letova koji nijesu pretpjeli kašnjenje ili otkaz iz tehničkih razloga i za našu flotu iznosi preko 99 odsto, što je iznad svjetskog prosjeka za oba tipa aviona u floti, Embraer i Foker. Takođe, MA blizu 99 odsto svojih letova u 2016. godini obavio na vrijeme, pri čemu ni jedan jedini let nije bio otkazan", precizirao je Drakić.

On je dodao da je oko jedan odsto letova kasnilo iz različitih razloga i to najvećim dijelom ispod sat. U 2013. godini obavljeno je skoro 7,88 hiljada letova.

"Sektor Tehničkog održavanja vazduhoplova MGX je od prije par godina značajno proširio obim radova, uspješno demonstrirajući da su svi kriterijumi zadovoljeni. Konkretno, određene grupe radova održavanja zbog kojih se ranije moralo ići sa avionima kod stranih organizacija za održavanje, sada se izvode u našem hangaru na aerodromu Podgorica", naveo je Drakić.

On je objasnio da time što njihova organizacija za održavanje izvodi te radove ostvaruju ogromnu uštedu kad je u pitanju održavanje aviona, s obzirom na to da je odlazak u strane organizacije veoma skup, a iziskuje i operativne troškove za sam prelet aviona.

"Ovo proširenje naše liste radova ne utiče na umanjenje kvaliteta samih urađenih radova, jer se svugdje radi u skladu sa instrukcijama proizvođača. Tome u prilog ide i činjenica da od kada smo proširili listu radova, tehnička ispravnost i pouzdanost aviona u floti ne samo da nije degradirana već je i unaprijeđena, što smatram potvrdom kvaliteta onoga što radimo", zaključio je Drakić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније