Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 01. 2018. 13:16 >> 12:44

BANKA HRANE

Sistemski riješiti pitanje bacanja hrane

NVO Banka hrane poziva Vladu Crne Gore da sistemski riješi pitanje bacanja hrane.

Iz Banke hrane podsjećaju na procjenu Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) da se oko trećina hrane u svijetu pokvari ili baci, dok se transportuje sa mjesta na kom je proizvedena do mjesta gdje se konzumira, a njena vrijednost je 940 milijardi dolara godišnje.

 "Ni Crna Gora nije izuzetak kada je bacanje hrane u pitanju. Na žalost nemamo procjenu koliko se hrane kod nas baci. Hranu bacaju proizvođači, trgovački lanci, ugostitelji ali i sami građani", kazali su iz te NVO. 

Oni poručuju da bi veliki dio hrane mogao da se posluži u Narodnim kuhinjama ukoliko bi postajao organizivani pristup rješavanju tog problema.

"Naša Vlada uprkos brojnim apelima Banke hrane da usvoji, kao što je urađeno u Evropskom parlamentu još 2012. godine, Deklaraciju protiv bacanja hrane to još nije uradila", kazali su.

Iz Banke hrane ističu da se posebno ogromna količina hrane baca u vrijeme Novogodišnjih i vjerskih praznika.

"U Evropskoj uniji se godišnje baci 22 miliona tona hrane koja može da se konzumira, a u tome prednjače Velika Britanija i Francuska, pokazala je posljednja studija istraživačkog centra pri Evropskoj komisiji. Istovremeno u svijetu godišnje propadne 1,4 milijarde tona hrane", navodi se u saopštenju.

Francuska je, podsjećaju, prva zemlja koja je usvojila zakon kojim se supermarketima zabranjuje da bacaju ili uništavaju neprodanu hranu, te će ih prisiliti da je doniraju dobrotvornim organizacijama i bankama hrane.

"Odgovornost za takvo stanje počiva kako na institucijama vlasti i nedostatku zakonskih okvira koji će smanjivati bacanje hrane, tako i na proizvođačima, trgovcima, ugostiteljima, domaćinstvima iskustva su iz svijeta. Pozivamo našu Vladu i apelujemo da se sistemski počne rješavati ovaj problem kako bi se bacanje hrane svelo na minimum i kako bi bila usmjerena onima kojima je najpotrebnija", ističu iz te NVO.

Hrana, kažu, nije samo socijalni i ekonomski problem, već i problem zaštite okoline.

"Oslobađanje plaćanja PDV-a na doniranu hranu u cilju sprečava na bacanja hrane je jedan od načina na što nas obavezuju i dokumenti EU-a.
Ljudima svaka sitnica puno znači i velika je stvar u ovoj teškoj situaciji". kazali su iz Banke hrane.

Ta NVO se pobrinula da barem neke porodice u teškoj socio-materijalnoj situaciji Božić proslave dostojanstveno.

"I ove godine, kao nekoliko godina ranije ćemo u skladu za mogućnostima obrzbijediti ručak koji će im stići na kučnu adresu. Možda ne možemo pomoći svima ali nas to ne treba spriječiti da pomognemo barem nekima od njih", zaključuju iz Banke hrane i poručuju "Božić je ljubav na djelu, poanta je u darivanju ljubavi. Hrana je ljubav. Kada je bacamo, bacamo ljubav. Srećan Božić! Hrana je život Ne rasipajte, donirajte!"

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније