Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ TVCG ]

06. 01. 2018. 16:49   >>  16:16

POSEBAN TIM POLICIJE

Odlučnije protiv porodičnog nasilja

Ministarstvo unutrašnjih poslova formiraće Operativni tim za borbu protiv porodičnog nasilja, koji će raditi na utvrđivanju smjernica za postupanje i unapređenje rada i rezultata na prevenciji i suzbijanju tog problema. U Sigurnoj ženskoj kući 400 žena našlo je sklonište, a sagovornici TVCG, poručuju da u borbi protiv nasilja nad ženama moraju da pomognu svi u društvu.

Nasilje nad ženama, fenomen je koji vjekovima traje i predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava. Ne smije se tolerisati, poručuje ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić. Zato najavljuje da će suzbijanje te društvene pojave biti prioritet rada resora koji predvodi.

“Ja sam najavio formiranje Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici, nad ženama i vršnjačkog nasilja. Taj tim sačinjavaće policajci koja se u okviru MUP-a , i UP bave tom problematikom, druge institucije, koje u fokusu imaju to pitanje, civilni sector”, kazao je Nuhodžić.

Operativni tim će kaže Nuhodžić analizirati porodično nasilje kako bi se uspješnije djelovalo.

“Mi u UP imamo 33 službenika koja su edukovana za praćenje ovog problema, u toku je obuka još 53, jer je bitna edukacija, da znaju da prepoznaju žrtvu nasilja, imaju senzibilitet prema žrtvi nasilja”, naveo je ministar unutrašnjih poslova.

Istraživanja rađena u našoj zemlji govore da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja, a da je svaka treća doživjela fizičko nasilje. Alarmantne brojke govore da kao društvo moramo još da se mijenjamo kako bi nasilje nad ženama iskorijenili, kaže predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak.

“Da se razbiju stereotipi kod onih koji trebaju da primjenjuju zakone, da se žrtva stavi u centar i da zajedno svi pomognemo da niko ne bude žrtva zbog toga što je neko odlučio da bude nasilan. Podržavam napore MUP-a i UP”, kazala je Drobnjak.

Drobnjak ističe da je o nasilju nad ženama intenzivno počelo da se govori posljednje dvije decenije. Broj žena koje nasilje prijavljuju je veći, pa je tako u Sigurnoj ženskoj kući sklonište našlo njih 400.

“Najveći problem nam je sklonište koje je neadekvatno i malog kapaciteta. Nama već nedostaje sigurniji prostor nego što ga mi imamo, a to znači da imamo teških i stresnih I opasnih situacija”, navela je direktorica Sigurne kuće Ljiljana Raičević.

Pored prostornih imaju i finansijskih problema. Raičević naglašava da su im troškovi veliki, zato će od opštine, kaže, tražiti da ih finasira.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније