Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 01. 2018. 08:23 >> 15:37
3

ČESTITKE ZVANIČNIKA

Njegujmo bliskost i slogu

Čestitke povodom predstojećeg Božića svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti, uputili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je božićne praznike svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti.

"Povodom Božića, svim pravoslavnim vjernicima i vjernicama u Crnoj Gori upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru, dobrom zdravlju i sreći njeguju bliskost i slogu, u duhu vječnih poruka koje sadrži najradosniji hrišćanski praznik.

Predsjednik je pozvao na poštovanje univerzalnih vrijednosti.

"Istrajmo u poštovanju univerzalnih vrijednosti dijaloga, razumijevanja i iskrenog zajedništva koji su uslov opšteg napretka. Slijedimo taj put kao trajnu vrijednost Crne Gore i siguran smjer u srećnu budućnost svih njenih građana. U to ime još jednom čestitam Božić, veliki hrišćanski praznik", navodi se u čestitki predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića.

CG oaza jednakih mogućnosti i slobodnog mišljenja

Predstojeći Božić svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao je i predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

"Radost koju donosi Božić svim ljudima dobre volje od neizmjernog je značaja za sveukupni ambijent povjerenja i poštovanja u svakoj zajednici. Nada kojom nas obuzima najradosniji hrišćanski praznik je motiv da budemo bolji i tolerantniji poslije svakog narednog Božića", navodi se u čestitki Brajovića.

Brajović vjeruje da je Crna Gora mirna i spokojna oaza za baštinjenje jednakih mogućnosti i slobodnog mišljenja.

"Rađanjem ljudskih vrlina, kao i univerzalnih vrijednosti čovječanstva i njegovog progresa u kontinuitetu, vjerujem da Crna Gora jeste i biće mirna i spokojna oaza za baštinjenje jednakih mogućnosti i slobodnog mišljenja i djelovanja, kako vjerskih tako i civilizacijskih uopšte. U to ime svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam Božić", kazao je Brajović.

Slavimo sa snagom zajedništva i pravednošću

Premijer Duško Marković čestitao je Božić svim građanima koji veliki hrišćanski praznik slave po Julijanskom kalendaru, poželevši da ga dočekaju u krugu porodice, prijatelja i komšija, sa snagom zajedništva i pravednošću kao vrlinama crnogorskog društva.

„Božić i Blagi dani prilika su da se sa više pažnje okrenemo jedni drugima, praštajući i čineći dobra djela, dajući na taj način doprinos uzajamnom razumijevanju“, kazao je Marković.

On navodi u čestitki da vjeruje da kroz tačke koje nas spajaju istinski doprinosimo vjeri u ljude, a time i pravdi i dobročinstvu kao univerzalnim vrijednostima.

„Želim da nas predstojeći Blagi dani podstaknu da afirmišemo one vrijednosti u koje vjeruju pravoslavni vjernici, ali i svaki dobronamjerni građanin naše zemlje bez obzira na vjeru, jer u duhovnom biću Crne Gore leži ogroman društveni potencijal", kazao je Marković.

On je, u ime Vlade Crne Gore i svoje lično, građanima koji ovaj veliki praznik slave po Julijanskom kalendaru, poželio da Božić dočekaju u krugu porodice, prijatelja i komšija, sa snagom zajedništva i pravednošću kao vrlinama crnogorskog društva.

Zenka: Proslava Božića da bude u znaku sloge i praštanja

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka poželio je pravoslavnim vjernicima da praznik proslave u miru i ljubavi sa najbližima i u skladu sa vjerskom tradicijom i narodnim običajima.

"Simbol Božića je osjećaj zajedništva i duh razumijevanja, i želim da njegovo obilježavanje bude u znaku duhovne obnove i međusobnog poštovanja. Proslava Hristovog rođenja, u znaku sloge i praštanja neka bude na opštu radost i dobrobit, neka naglasi humanističke poruke da svi u Crnoj Gori djelujemo u korist opšteg mira i daljeg napretka", navodi se u čestitki.

Zenka je istakao da poruke mira, praštanja, pokajanja, ljubavi, u osnovi hrišćanske crkve, poruke su koje vjekovima snažno žive u Crnoj Gori i utiču na građenje našeg viševjerskog, višenacionalnog i višekulturalnog društva.

"Neka Božić još jednom podsjeti na važnost univerzalnih vrijednosti, donese nadu, jača ljubav prema bližnjima i vjeru u njih, izbjegava dalje podjele, sačuva mir", dodao je Zenka.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније