Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aida Rastoder, TVCG

05. 01. 2018. 20:00 >> 19:32
1

NEMA INTERESOVANJA?

Neizvjesna upotreba kubanske vakcine u CG

Kubanska vakcina koja se koristi za liječenje raka pluća, već dvije godine se primjenjuje u Srbiji, a uskoro će se naći i na tržište Bosne i Hercegovine. Pravo da je koriste imaju isključivo osiguranici u državi gdje je dozvoljena. U Srbiji je tretirano 30 pacijenata, i , kako za TVCG kaže onkolog Zoran Andrić, zadovoljni su rezultatom. Kada će se i da li će uopšte pacijenti u Crnoj Gori moći da se liječe kubanskom vakcinom, u Agenciji za ljekove i medicinska sredstva nijesu mogli da preciziraju.

Kubansku vakcinu ili CIMAvaks EGF mogu primati pacijenti koji imaju rak pluća u poodmakloj fazi, objašnjava načelnik Odjeljenja medikalne onkologije KBC "Bežanijska kosa" u Beogradu.

"Bolesnici koji imaju sitni ćelijski karcinom pluća, podtip adenokarcinom, uznapredovalu bolest, 4 klinički stadijum, čiji je EGF u krvi za više od 250 pikograma po mililitru", kaže Andrić.

U program liječenja u Srbiji uključeno je 30 pacijenata. To pravo imaju samo njihovi osiguranici.

Dr Andrić kaže da nijesu zabilježene nuspojave uzrokovane vakcinom.

"U početku bolesnici dobijaju standardnu hemioterapiju i ti bolesnici imaju nus pojave od hemoterapijskog tretmana. Kasnije, kad nastaje samo terapija održavanja sa vakcinama, oni nemaju nus efekata, izuzev minimalnih lokalnih reakcija na mjestu davanja vakcine", kaže on.

Ukoliko se redovnim kontrolama utvrdi da bolest ne napreduje, pacijent nastavlja da prima terapiju.

"Vakcina daje u obje ruke i obje noge. Svaki put, prve četiri doze na 14 dana, a kasnije jednom mjesečno bez znakova progresije bolesti", pojašnjava dr Andrić.

Prema zakonu, pacijentima u Crnoj Gori, određeni lijek može biti dostupan ukoliko je na osnovu podnesenog zahtjeva, a nakon procjene kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti, dobio dozvolu za stavljanje u promet, kazu u Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS).

"Kako se Agenciji još uvijek nije obratilo nijedno pravno lice u smisli podnošenja zahtjeva za neku od navedenih mogućnosti, CALIMS nije imala u vidu dokumentaciju o ovom lijeku na osnovu kojeg bi mogla da postupa. Dodatno, budući da još uvijek ne postoji čak ni interesovanje o uslovima za dobijanje odobrenja, nijesmo u mogućnosti da pružimo bliže informacije o tome kada se, i da li se uopšte, može očekivati da se ove vakcine nađu u prometu u Crnoj Gori", saopšteno je iz Agencijie za ljekove i medicinska sredstva.

Dok kubanska vakcina ne stigne u našu zemlju, taj lijek se u srbiji primjenjuje već dvije godine, nedavno je i bosanska agencija dala dozvolu za njenu upotrebu. Početkom februara, počeće i zvanična studija, koja ima za cilj registraciju kubanske vakcine u Evropi kao zvaničnog lijeka protiv karcinoma.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније