Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan; Objavio: I. P. ]

03. 01. 2018. 08:22 >> 07:51
5

KOVAČEVIĆ SAOPŠTILA

Ljekare iz inostranstva platili 250.000 €

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Zorica Kovačević kazala je da su prošle godine do novembra, za angažman konsultanata i specijalista iz inostranstva potrošili 258.691 eura.

Kovačevićeva ističe da su protekle godine u najvećoj mjeri donacijama renovirali i opremili preko deset klinika i odjeljenja, od kojih pojedine i prvi put od otvaranja Kliničkog centra prije 43 godine.

Navodi i da će u 2018. godini realizovati nabavku nove dijagnostičke opreme, aparata za magnetnu rezonancu u IBD-u, novog aparata za zračenje i skenera.

Na pitanje da li je zadovoljna radom KCCG s obzirom na povećanje broja prigovora, ona podsjeća da je u više navrata kazala da je zadovoljna postignutim rezultatima, te da u KCCG rade profesionalni i veoma posvećeni zdravstveni radnici.

"U prilog mojim tvrdnjama najbolje svjedoče podaci o broju i vrstama pruženih zdravstvenih usluga kao i postignuti rezultati. Ponoviću još jednom uporedne podatke koji se odnose na dužinu čekanja. Naime, u novembru 2016. godine za oftalmološke operacije pacijenti su čekali od tri do četiri mjeseca, a u novembru ove godine do 30 dana. Za kardiohirurške operacije u novembru 2016. čekalo se do šest mjeseci, a u novembru tekuće godine do četiri mjeseca. Za koronarografiju su u novembru 2016. čekali do pet mjeseci a u novembru ove godine tri mjeseca", kazala je Kovačević za Dan.

Ortopedske operativne zahvate su 2016. čekali od tri do četiri, a sada, kako je rekla, od jednog do dva mjeseca, dok su endoskopije u gastroenterologiji čekali od dva do tri mjeseca, a sada do mjesec dana.

"I pregledi u specijalističkim ambulantama su dostupniji, pa za reumatološke preglede, od ranijih tri do četiri mjeseca, sada čekaju do mjesec dana. Povećan broj prigovora ne znači da je više nezadovoljnih građana, već naprotiv, da imaju više povjerenja u instituciju zaštitnika prava pacijenata, odnosno da su uz podršku medija bolje informisani o svojim pravima. Upravo iz tog razloga, smanjen je broj prigovora koje građani upućuju medijima, a povećan broj obraćanja zaštitniku prava pacijenata. Naravno, uvijek će biti određeni broj onih koji će svoje iskustvo radije podij eliti sa novinarima nego sa institucijama sistema", rekla je Kovačevićeva.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније