Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

01. 01. 2018. 10:07 >> 09:34
4

PROTIVNICI IMUNIZACIJE

Begić: Umalo opasnost od epidemije morbila

Tokom 2017. godine sukobljavanje mišljenja po pitanju MMR vakcine doživjela su vrhunac, a epidemiolog Instituta za javno zdravlje Senad Begić kaže da su protivnici imunizacije umalo doveli u opasnost čitavu zemlju od epidemije malih boginja.

 

Ipak, tvrdi on, brojnim aktivnostima i kampanjom Ministarstva zdravlja, broj osjetljive djece je u odnosu na oktobar manji za oko 11 odsto.

Godinu za nama, kao nikada do sada, obilježila je i burna polemika oko MMR vakcina u Crnoj Gori, koja je podijelila javnost u dva tabora.

Dok su jedni čvrsto bili protiv ove vakcine, tvrdeći da kod djece izaziva autizam, drugi su isticali mogućnost širenja epidemije malih boginja kao ključni argument da se imunizacija u potpunosti sprovede.

Vrhunac nezadovoljstva dijela građana izazvala je odluka Vlade, kojom je usvojen Predlog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Time je vakcinacija postala obavezna, a u slučaju njenog odbijanja, ovim predlogom su predviđene kazne do 2.000 eura, što je u javnosti izazvalo dodatnu polemiku, ali i negodovanje.

Međutim, u razgovoru za Dnevne novine epidemiolog Instituta za javno zdravlje Senad Begić kaže da, kada se radi o kaznenoj politici, bitno je napomenuti da je vakcinacija djece u Crnoj Gori obavezna, ali da nije prisilna.

To znači da je vakcinacija djece moralna i osnovna dužnost ali i obaveza svakog roditelja i to ne samo prema sopstvenom djetetu već i prema svoj drugoj djeci iz okruženja.

“Na žalost, dužnosti se ne moraju ispuniti. Takvo neodgovorno ponašanje podrazumijeva, prije svega, zdravstveni rizik po dijete ali istovremeno povlači i određene sankcije, u ovom slučaju novčane prirode, na način na koji je to predvidio Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti svojim kaznenim odredbama. Samim tim ne postoji nikakva namjera niti je cilj da se kazenena politika koristi za povećanje obuhvata imunizacija već su kazne mehanizam očuvanja sprovođenja zakona, poštovanja društvene odgovornosti i brige za sopstvenu ali i tuđu djecu jer samo kolektivnim imunitetom možemo sačuvati one najranjivije i najmlađe”, ističe Begić.

Bez obzira na to, veliki broj roditelja i dalje odbija da vakciniše djecu, a Begić upozorava da su protivnici MMR vakcine doveli u opasnost cijelu zemlju od epidemije malih boginja.

“Protivnici vakcinacije su u posljednje vrijeme zabilježili veliki uspjeh: doveli su zemlju na korak od velikih epidemija koje su decenijama unazad sprečavane upravo vakcinama. Zanimljivo je pitanje kako je moguće navesti određeni broj roditelja da odlukom o odbijanju vakcinacije ugroze život svog djeteta, ali i živote mnogih drugih posebno onih najslabijih koji nisu kandidati za vakcinaciju i čiji životi zavise upravo od visokog kolektivnog imuniteta”, napominje Begić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније