Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

30. 12. 2017. 14:43 >> 14:11

FAKULTET ZA SPORT

Nikšić: Besplatno mjerenje krvnog pritiska

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore sprovodi besplatna mjerenja krvnog pritiska u Nikšiću.

Kako navode iz UCG, s aktivnostima se počelo u Nikšiću, gdje su istrazivači sa navede institucije, organizovali mjerenje sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska zainteresovanim građanima i, u skladu sa rezultatima mjerenja, davali savjete kako da se suprostave ovoj opakoj savremenoj bolesti.

"Na osnovu istraživanja koja su sprovena u drugim državama, alarmantni rezultati iz Hrvatske su nas naveli da pokrenemo istraživanje u Crnoj Gori, budući na sličan stil života i činjenicu da 37% populacije kod naših komšija, odnosno svaki treći stanovnik Hrvatske, ima povišeni krvni pritisak, a posebno zabrinjava što učestalost hipertenzije raste i kod djece i omladine", istakla je mr Marina Vukotić, saradnica u nastavi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

Mjerenja se sprovode u okviru strategijski usmjerenih aktivnosti, zbog preventivnog uticaja na očuvanje zdravlja crnogorske populacije kroz fizičko vježbanje.

"Prethodnih dana, građani Nikšića su imali priliku da posjete naš stand koji je bio postavljen u tržnim centrima 'Mil-Pop', 'Diskont Voil“, 'Hard Diskont Laković' i dobiju besplatnu informaciju o svom krvnom pritisku i potencijalnim intervencijama", navela je Gorica Zorić, takođe saradnica u nastavi na ispred navedenoj instituciji.

"Naime, uzroci koji dovode do hipertenzije su gojaznost, pretjerana konzumacija soli i nedovoljan unos voća i povrća, te pretjerano konzumiranje alkohola i kofeinskih napitaka, pušenje, neredovno spavanje, a mi namjeravamo da nastavimo sa istim akrivnostima i u drugim gradovima širom Crne Gore i na taj način dođemo do uzorka koji bi nam dao jasnu sliku o ovom vrlo važnom zdravstvenom problemu u Crnoj Gori, a sa glavnim ciljem da izađemo u javnost sa preciznim savjetima i jasnim zahtjevima prema organima izvršne vlasti kada su neophodne intervencije u društvu u pitanju", dodala je Vukotić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније