Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

29. 12. 2017. 20:13 >> 23:31
9

ULJAREVIĆ ISTAKLA

Proces transformacije RTCG-a nezaustavljiv

Skupština je na sinoćnoj sjednici razriješila funkcije člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića. Đurović za TVCG kaže da nije iznenađen odlukom. U nevladinoj organizaciji Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatraju da je takva odluke Skupštine pravno nasilje vladajuće strukture, dok, s druge strane, poslanica DPS-a Marta Šćepanović poručuje da Administrativni odbor radi i radiće po Ustavu, iako, naglašava, trpi pritisak civilnog sektora.

Odluka Skupštine da ga razriješi sa funkcije člana Savjeta RTCG, za Đurovića je očekivani scenario, ali je iznenađen što se o tome odlučivalo tokom ove godine i u sitne sate.

"Moj komentar na sve to je da će DPS preduzeti sve što može da preduzme ne bi li povratio kontrolu nad javnim servisom. Tome u prilog govore već najavljene smjene generalne direktorice (Andrijane) Kadije i direktora (Vladana) Mićunovića koje su već inicirali članovi Savjeta koji su poslušnici DPS-a", istakao je Đurović za TVCG.

U nevladinoj organizaciji CGO, koja se sa dijelom civilnog sektora protivila razrješenju Đurovića, smatraju da je ovakava odluke Skupštine, kako kažu, pravno nasilje vladajuće strukture.

"Mi imamo sada na djelu prosto ofanzivu DPS-a da zauzme RTCG. Međutim, moje duboko uvjerenje je da se radi o pirovoj pobjedi DPS-a, jer je ovo samo jedna od faza - nezaustavljiv je proces transformacije RTCG-a u javni servis", poručila je izvršna direktorka CGO-a, Daliborka Uljarević.

Skupština je razriješila Đurovića na prijedlog Administrativnog odbora, jer je utvrđeno da je u konfliktu interesa, jer je istovremeno sa funkcijom člana Savjeta RTCG obavljao i dužnost izvršnog direktora u privrednom društvu. To je jedini razlog na koji su i tokom sinoćnje rasprave u Skupštini podsjetili predsjednik Administartivnog Odbora Luiđ Škrelja i izvjestilac Odbora Marta Šćepanović.

"Administrativni odbor radi i radiće po Ustavu, zakonu i Poslovniku Skupštine Crne Gore, u okviru nadležnosti, bez obzira na neprimjerenu pritisak u radu ovog odbora koji smo imali i imamo od strane pojednih medija i jednog broja predstavnika NVO sektora", navela je Šćepanović.

"Ja ne znam kojoj vrsti pritisaka su bili izloženi poslanici u donošenju ovih odluka od strane civilnog sektora. Civilni sektor se u svemu ovome ponašao na jedan odgovoran način, iscrpljujući sve demokratske metode", naglasila je Daliborka Uljarević.

Đurović tvrdi da je Savjet RTCG, u kojem je bio u dva mandata, radio korektno i pokazao da javni servis može da pripada svim građanima.

"Ono što građani trebaju da znaju da razrješenja članova Savjeta vode ka partijskoj televiziji", kazao je Đurović.

Administrativni odbor raspisao je danas javni poziv za izbor jednog člana Savjeta RTCG, koji će zamijeniti Đurovića, i to na predlog nevladinog sektora iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније