Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

28. 12. 2017. 20:55 >> 20:22

CGO

Zabrinuti zbog odluke o kurikulumu iz fizičkog

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zabrinut je zbog odluke Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) da nema osnova za krivično gonjenje osoba koje su neovlašćeno preuzele dio kurikuluma od hrvatskih kolega i apelovao na institucije da uspostave nultu toleranciju prema plagijatima.

Iz te nevladine orgnaizacije (NVO) smatraju da Tužilaštvo time nastavlja negativnu praksu u (ne)procesuiranju, što ne doprinosi potrebnom unaprijeđenju kvaliteta obrazovnog sistema u Crnoj Gori, ali ni vladavine prava.

“CGO apeluje na Tužilaštvo da počne doprinositi zaživljavanju funkcionalne vladavine prava u Crnoj Gori i da uspostavi nultu toleranciju prema ovakvim slučajevima”, navodi se u saopštenju.

Iz CGO-a su podsjetili da su prvo hrvatski mediji objavili u avgustu informaciju da je dio novih crnogorskih kurikuluma prepisan iz paketa hrvatske obrazovne reforme, koji u samoj Hrvatskoj nije dobio političku podršku za usvajanje ali je bio javno dostupan materijal.

Taj skandal je, kako se dodaje, privukao pažnju hrvatske i crnogorske javnosti, kao i šire regionalne, a nesumnjivo i sa razlogom je donio dosta negativnog publiciteta crnogorskim obrazovnim institucijama kod kojih je ovo sve prošlo.

“Građani i građanke Crne Gore su i sami mogli da obave uvid u oba dokumenta kroz medijske članke iz Hrvatske ali i brojne iz Crne Gore, koji su pokazali da su ti dijelovi identični, uz neznatna jezička prilagođavanja”, kazali su iz CGO-a.

Zavod za školstvo se više puta, kako su rekli, obraćao javnosti sa izjavama kroz koje su priznali da su se u velikoj mjeri koristili hrvatskim kurikulumom, kao i da u finalnoj verziji nijesu to naveli kao jedan od izvora.

“Takve greške su nedopustive i u seminarskim radovima studenata bilo kojeg fakulteta, i tim prije zahtijevaju najoštriju sankciju kad se dese kroz zvanične dokumente obrazovnih institucija”, smatraju u CGO-u.

Stav Tužilaštva, kako su ocijenili, nastavlja da podržava klimu razvoja plagijata u Crnoj Gori a poništava i značajne iskorake u zakonodavnom okviru koji su napravljeni ljetos kroz izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju i Krivičnog zakonika.

“CGO je javno više puta pohvalio ministastva prosvjete i pravde zbog ovih iskoraka u normiranju plagijata. Nažalost, Tužilaštvo svojom praksom nastavlja da urušava ne samo sopstveni kredibilitet, nego i ovih ministarstava koja su ovom dijelu napravila pozitivan iskorak, kao i Skupštine koja je usvojila te važne izmjene i dopune”, naveli su iz te NVO.

Oni su rekli da je važno podsjetiti se slučajeva plagijata Sanje Vlahović i Milana Babovića koji je ODT takođe odbacio, da bi samo godinu kasnije imali presudu Privrednog suda u slučaju Babović koja jasno kaže da se radi o plagijatu.

"To samo ukazuje da ODT ili nema potrebna znanja da se bavi ovim pitanjem ili svjesno staje u zaštitu onih koji krše zakon izbjegavajući da ih procesuiraju", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније