Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 12. 2017. 14:04   >>  13:41 3

HNV SAOPŠTILO

Bokeljska mornarica dio tradicije Hrvata u Boki

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i udruženja Hrvata u Boki kotorskoj podržali su inicijativu predstavnika Hrvatske građanske inicijative (HGI) u Skupštini Crne Gore, Adrijana Vuksanovića o Bokeljskoj mornarici u kojoj stoji da hrvatski narod baštini Bokeljsku mornaricu kao dio svjetske kulturne baštine. Pismo podrške potpisalo je 4.000 članova.

"Ovim potpisom podrške još jednom potpisnici ove izjave upućuju inicijativu Ministarstvu kulture Crne Gore da razmotri mogućnost da se u dosije uvrsti i kult svetoga Tripuna i hrvatski narod koji je stvarao, održavao i do dana današnjega je baštinik nasljeđa Bokeljske mornarice. Takođe smo u saznanju da je ovakav identitičan prijedlog upućen i iz Uprave Bokeljske mornarice Kotor", navodi se u saopštenju HNV.

U obrazloženju pisma podrške navodi se da su bokeljski Hrvati "ponijeli sa sobom u Republiku Hrvatsku svijest da je kolo svetog Tripuna, sa svim ceremonijalima koji su neodvojivo vezani za Katoličku crkvu, Kotorsku biskupiju, Splitsku metropoliju, a time i je i dio Crkve u Hrvata, neodvojivi dio njihove istorije, kulture, tradicije, kolektivne memorije, i kao takvu su tu svijest i tradiciju baštinili i baštine i dalje kao dio svog hrvatskog identiteta koje su prenijeli u bratovštine Bokeljske mornarice 809 u Republici Hrvatskoj", navodi se u saopštenju.

Oni podsjećaju da je kako su kazali, "istine radi 2009. godine Centar za očuvanje kulture manjina u sklopu promocije tradicijske kulture manjinskih naroda u Crnoj Gori u KIC-u Budo Tomović u Podgorici, u Domu Gracije Petkovića u Tivtu i u dvorani Centra za kulturu u Kotoru predstavio odoru bokeljskog mornara kao hrvatsku narodnu nošnju, Katedralu i Kolo svetoga Tripuna kao dio kulture hrvatskoga naroda u Crnoj Gori uz prisustvo premijera Crne Gore, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, kao i predstavnika diplomatskog kora. Nakon toga mi kao hrvatska udruženja s pravom postavljamo pitanje što se promijenilo od 2009. do 2017. godine", zaključuje se u saopštenju HNV-a.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније