Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

26. 12. 2017. 18:00   >>  17:30 6

CGO SAOPŠTIO

"Žalimo zbog odabira Rakočevića"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izrazio je žaljenje zbog odluke Senata Univerziteta Crne Gore (UCG) da Velimira Rakočevića izabere u zvanje redovnog profesora za Krivično-pravnu grupu predmeta na Univerzitetu Crne Gore "i to uz punu svijest o kontraverzama koje prate akademsko djelovanje Rakočevića".

"Izgleda da nije trebalo dugo čekati da novo rukovodstvo UCG pokaže da ostaje privrženo ranijim `principima` u odnosu na pitanja akademske časti i izbora u zvanja, a gdje su mjerila izvan sfere akademskog. Ovim su i sva njihova obećanja o radu na unaprijeđenju kvaliteta obrazovanja na UCG poništena, a ogoljena je farsa promjena na UCG", kazala je izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević.

Ona je podsjetila da je ta NVO juče apelovala na rektora UCG Danila Nikolića, predsjednika UO Duška Bjelicu i prorektorku i predsjednicu Naučnog odbora Irenu Orović da prekinu sa praksom vrijednovanja neakademskih kriterijuma i da dosljedno primijene postojeći okvir koji definiše ta pitanja, a što uključuje i temeljnu provjeru Rakočevićeve podnešene dokumentacije i procjenu u skladu sa Mjerilima o uslovima i kriterijuma za izbor u akademska zvanja.

"CGO je podsjetio rukovodstvo UCG i na genezu odnosa ranijeg rukovodstva UCG prema ovom slučaju, uz iznešenu argumentaciju koja ukazuje na ozbiljne nedostatnosti podnešene dokumentacije za ovaj izbor, koji je u junu ove godine Senat osporio. Javnosti je poznato i da je bivši predsjednik Naučnog odbora, Vladimir Pešić, javno izjavio da Rakočević ne zadovoljava sve uslove za izbor u ovo zvanje.
CGO koristi ovu priliku da ukaže na svijetli primjer manjine redovnih profesora, koji nijesu podržali izbor Velimira Rakočevića za zvanje redovnog profesora, a koji su imali pravo glasa", rekla je Uljarević.

Kako je istakla, po saznanjima CGO-a, riječ je o jednom redovnom profesoru UCG koji je glasao protiv izbora Rakočevića i četvoro koji su bili uzdržani.

"Nadamo se da će javnost uskoro saznati njihova imena, jer takvi primjeri glasanja održavaju nadu da akademski integritet nije zaboravljena kategorija u rukovodećim tijelima na UCG. Takođe, javnost mora saznati i imena onih 11 redovnih profesora koji su svojim glasovima podržali izbor Rakočevića. U njihovom glasanju je teško prepoznati interes akademske zajednice a još manje javni interes ili elemente akademskog integriteta", saopštila je Uljarević.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније