Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

24. 12. 2017. 11:49 >> 19:41
3

IVANOVIĆ SKUPŠTINI

Evidentno narušavanje pravne sigurnosti

Član Savjeta Agencije za elektronske medije, Darko Ivanović, apelovao je na poslanike da ne daju legitimitet njegovoj smjeni sa te funkcije što bi, kako navodi, bila odluka bez presedana u crnogorskom parlamentarizmu. Ivanović je uputio otvoreno pismo predsjediku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću i predsjednicima poslaničkih klubova.

U pismu navodi da će se na dnevnom redu Skupštine ubrzo naći prijedlog za njegovo razrješenje sa funkcije člana Savjeta Agencije za elektronske medije.

Pismo, kako kaže, upućuje i kao zabrinut građanin, da bi, kako ističe,  ukazao na evidentno narušavanje pravne sigurnosti u organu vlasti koji treba da štiti od zloupotreba.

“Nakon anonimne prijave da sam prekršio Zakon o konfliktu interesa, Administrativni odbor je odlučio da Skupštini proslijedi prijedlog za moje razrješenje. Ono što se desilo u međuvremenu, predstavlja po mom mišljenju najgrublje kršenje Zakona o elektronskim medijima, te negiranje preciznih dokaza i činjenica koje sam predočio prilikom mog izjašnjavanja. Ukratko: negirajući Zakon o elektronskim medijima u članu 33, tj dijelu koji se odnosi na jedini mogući način razrješenja člana Savjeta AEM (u prilogu), Administrativni odbor se prilikom inicijative pozvao na navodno kršenje Zakona o sprječavanju korupcije (član 11 i 13) što predstavlja pravni nonsens jer se pokušava iskoristiti prekršaj kao osnov za razrješenje, i to po zakonu koji nije primjenjiv u ovom postupku”, navodi Ivanović u otvorenom pismu.

Zakon o sprječavanju korupcije u svim članovima koji tretiraju bilo koje kršenje bilo kog segmenta Zakona, kako navodi Ivanović, daje mogućnost za pokretanje razrješenja - ali samo prema onim javnim dužnosnicima čije razrješenje nije uređeno nekim drugim propisima.

“Moje jeste, i to pomenutim Zakonom o elektronskim medijima, a nikako Zakonom o sprječavanju korupcije. Pored toga, molim vas da obratite pažnju i na dokazni materijal koji dostavljam a u kom se jasno vidi da sam gotovo čitavu godinu prije stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju korupcije podnio zahtjev/odluku za moje uklanjanje sa pozicije ovlašćenog zastupnika, što sam kao dodatnu sigurnost ovjerio kod notara”, navodi Ivanović i zaključuje da o tom “navodnom prekršaju za koji je zaprijećena samo novčana kazna - nema ni govora".

Pita i gdje je zahtjev završio, i zašto nije procesuiran iako upućen gotovo u isto vrijeme sa zahtjevom za promjenu ovlašćenog lica koji je obrađen i zaveden. “O tome ne mogu i ne želim da vodim računa ja, već nadležni organ”, navodi Ivanović.

Sve ovo, kako ističe, nije bilo dovoljno da članovi Administrativnog odbora uvide grešku koju prave, zakone koji krše i sistem koji obesmišljavaju.

“Na kraju, u slučajevima iste vrste nijesu procesuirani državni službenici među kojima ima i minis-tara u aktuelnoj Vladi. Zato apelujem na vas da ne dajete legitimitet ovakvoj odluci bez presedana u crnogorskom Parlamentarizmu. Čak i letimičan pogled na dokaze i propise koje vam predstavljam omogućava vam da jasno procijenite da li se radi o prvorazrednom pravnom nasilju.

“I stoga ovo pismo upućujem i kao zabrinut građanin kako bi ukazao na evidentno narušavanje pravne sigurnosti u organu vlasti koji treba da štiti od zloupotreba ove vrste. Ne zbog mene lično, već najviše zbog digniteta doma u kom sjedite, pravne sigurnosti birača koje predstavljate i demokratije za čije ste sprovođenje u Crnoj Gori najodgovorniji”, navodi Darko Ivanović.

Zato, kako ističe, čvrsto vjeruje da će iznad bilo kakvih partijskih instrukcija i dogovora stajati osjećanje za pravdu, poštovanje zakona i poslanička etika koja, kako dodaje, ne smije dozvoliti da politika čišćenja nepodobnih bude iznad poštovanja osnovnih načela demokratije.

“U suprotnom postavlja se opasan presedan i kreira kafkijanska atmosfera u kojoj svaki član neza-visnog regulatora koji digne glas protiv medijskog nasilja i nepoštovanja propisa koji uporno sprovodi jedan emiter- može biti uklonjen prostim preglasavanjem uz kršenje zakona. Tako projektovana budućnost nimalo nije ružičasta”.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније