Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

21. 12. 2017. 11:40 >> 11:09

PRVI IZVJEŠTAJ EK

Ostaje bezvizni režim, nastaviti reforme

Evropska komisija je usvojila prvi izvještaj o funkcionisanju bezviznog režima za osam zemalja Zapadnog Balkana i istočne Evrope.

Evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitros Avramopulos rekao je da je Evropska komisija u potpunosti posvećena očuvanju režima putovanja bez viza za državljane Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva.

„Međutim, njegovo ostvarenje sa sobom nosi odgovornosti za građane i nadležna tijela. Pozdravljam napore koje Crna Gora ulaže kako bi osigurala održivost postignutog napretka i konkretne rezultate reformi. Više napora neophodno je da se održi napredak, posebno na smanjenju nelegalnih migracije i u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala. Crnogorske vlasti treba da nastave efikasnu primjenu sporazuma o readmisiji sa EU, pojačaju informativne kampanje koje se tiču obaveza i uslova za očuvanje režima putovanja bez viza, i nastave da pokazuju rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kazao je Avramopulos.

Kako je saopštila Delegacija EU u Crnoj Gori, redovni izvještaji dio su novog nadzornog mehanizma za funkcionisanje bezviznog režima usvojenog početkom godine, po kojem više zemalja članica ili Evropska komisija mogu po ubrzanom postupku zatražiti privremeno vraćanje viza za građane nekih zemalja u slučaju određenih vanrednih okolnosti.

Evropska komisija je usvojila izvještaj kojim se konstatuje da zemlje Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija), kao i zemlje Istočnog partnerstva (Moldavija, Gruzija i Ukrajina) nastavljaju da ispunjavaju uslove neophodne za održanje dobijenog bezviznog režima.

„Izveštaj zamjenjuje dokument koji je o primjeni bezviznog režima na Zapadnom Balkanu izrađen 2015. godine. Evropska komisija će ovaj izvještaj predstaviti Evropskom parlamentu i Savjetu u 2018. godini. U dokumentu se navodi da su građani Crne Gore, Srbije i Makedonije bezvizni režim dobili u decembru 2009, dok građani Albanije i BiH mogu bez viza da putuju u prostor Šengena od 2010. godine. Za Moldaviju bezvizni režim je stupio na snagu 2014. godine, a za Gruziju i Ukrajinu 2017.“, navodi se u saopštenju Delegacije EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније