Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ TVCG ]

20. 12. 2017. 16:28 >> 15:59

ANALIZA POKAZALA

Opštine da finansiraju lokalne emitere

Finansiranje lokalnih javnih emitera trebalo bi da bude regulisano po modelu nacionalnog Javnog servisa, odnosno da se opštine izmjenama zakona obavežu da iz svojih budžeta godišnje izdvajaju minimalni iznos za rad lokalnih javnih radio i televizijskih stanica. To je pokazala analiza o položaju lokalnih javnih emitera i i prava novinara koju su za Sindikat medija uradili Sandra Bašić Hrvatin i Goran Đurović.

Oni vjeruju da će to pomoći da se smanji neizvjenost u radu javnih emitera, ali i politicki uticaj na njih.

Polovina od 14 lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori koji su dostavili podatke o finansiranju pokazuju da iz opštinškog budžeta godišnje
dobijaju različite iznose novca.

Zato je jedna od preporuka autora analize da se javni emiteri finansiraju po modelu nacionalnog Javnog servisa.

“Ono što smo mi propisali odnosno predložili da se Zakon o elektronskim medijima promijeni na način da se obaveže lokalna samouprava da kroz odluku utvrdi minimalan procenat za finansiranje lokalnog javnog emitera”, kazao je Goran Đurović, autor analize.

Na taj način će se, smatraju autori analize, poboljšati i položaj novinara koji rade u lokalnim javnim radio i tv stanicama.

“Medija bez novinara nema, a novinari mogu postojati bez medija i to pokazuju svi istraživački projekti novinarstva na svijetu”, ističe autorka analize Sandra Bašić Hrvatin.

“Vjerujemo da će utvrđivanje jasnog iznosa u odlukama pomoći da se smanji neizvjesnost, ali i politički uticaj na rad lokalnih javnih emitera”, zaključio je Đurović.

Preporuka je i da članovi Savjeta lokalnih javnih emitera budu predstavnici onih organizacija koje se dominantno ne finansiraju iz opštinskih budžeta, kao i da bude osigurano mjesto za predstavnika reprezentativnog sindikata.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније