Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

19. 12. 2017. 14:39 >> 14:06
12

VRHOVNI SUD

Odbijena žalba Radmile Vojvodić

Vrhovni sud odbio je žalbu Radmile Vojvodić na rješenje Upravnog suda koji se oglasio stvarno nenadležnim po tužbi koju je bivša rektorka podnijela protiv Univerziteta Crne Gore (UCG) (UCG) na odluku o njenom razrešenju.

Vrhovni sud je obio žalbu kao neosnovanu i ocijenio da je za suđenje u ovom predmetu nadležan Osnovni sud u Podgorici, kako je odlučeno i pobijanim rješenjem.

Upravni sud se rješenjem od 31. oktobra oglasio stvarno nenadležnim za postupanje po tužbi Vojvodić podnijete protiv UCG radi poništenja odluke njegovog Upravnog odbora kojom je razriješena dužnosti rektorke.

Vrhovni sud podsjeća da Upravni sud pobijanim rješenjem zaključuje da Odluka Upravnog odbora UCG o razrješenju rektora nije upravni akt, niti druga upravna aktivnost kojom se utvrđuje ili na drugi način utiče na prava, obaveze i pravne interese fizičkog ili pravnog lica kada je to zakonom propisano.

Kako se ističe, time nije ni nadležan za postupanje u predmetnoj pravnoj stvari, pa su neosnovani s tim u vezi drugačiji navodi podnijetog zahtjeva.

Navodi se da se pogrešno Upravni sud u pobijanom rješenju poziva na odredbu člana 14 stav 1 tačka 3a Zakona o sudovima.

"Međutim, ta činjenica pobijano rješenje ne čini nezakonitim, jer nadležnost osnovnog suda za presuđjenje predmetne pravne stvari proizilazi iz odredbe člana 14 stav 2 Zakona o sudovima, kojom je propisano da je osnovni sud nadležan da odlučuje u prvom stepenu i u drugim predmetima ako zakonom nije propisana nadležnost drugog suda", kaže se u obrazloženju Vrhovnog suda.

Povodom pozivanja podnosioca žalbe na ranije odluke ovog suda, ukazuje se da da je sud i tada stajao na stanovištu da izbor ili razrješenje člana odbora direktora privrednog društva nije upravni spor niti spor iz radnog odnosa, ali da za presuđenje sporova povodom izbora ili razrješenja člana odbora direktora nije nadležan osnovni već privredni sud.

"Međutim, povodom sukoba nadležnosti između Upravnog suda i Privrednog suda, Vrhovni sud Crne Gore je zauzeo stav da je za suđjenje u navedenim pravnim stvarima nadležan osnovni sud, jer se ne radi o sporu na koji se primjenjuje statusno (kompanijsko) pravo (rješenje Vrhovnog suda Crne Gore od 20. decembra 2016. godine)", kaže se u obrazloženju.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније