Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

18. 12. 2017. 18:02 >> 17:29

SEMINARI MINISTARSTVA

Edukacijom do sprečavanja bolničkih infekcija

U okviru Kontinuirane medicinske edukacije Ministarstva zdravlja, završeni su edukativni seminari za zdravstvene radnike na temu „Prevencija i kontrola bolničkih infekcija“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Edukacija je realizovana u Beranama, za zdravstvene ustanove sjeverne regije, u Baru za južnu i Nikšiću za centralnu regiju.

"Seminar ovog tipa organizuje se prvi put , pohađalo ga je 145 zdravstvenih radnika, a sadržao je teorijski i praktični dio obuke. U sklopu teorijskog dijela, polaznici su se upoznali, između ostalog, sa pojmom i značenjem bolničkih infekcija, zakonskom regulativom u dijelu nadzora, sprečavanja i njihovog suzbijanja, kao i sa trenutno jednim od najvećih problema kako u svijetu tako i kod nas, infekcijom Clostridium difficile. Kada je riječ o praktičnom dijelu veoma važan segment edukacije bio je iznošenje iskustava i praktičnog djelovanja odjeljenja za bolničku epidemiologiju Kliničkog centra Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Cilj edukacije je da se kroz sistem zdravstvene njege, koja predstavlja vrlo značajan dio sistema zdravstvene zaštite, istaknu ispravni postupci u prevenciji i kontroli bolničkih infekcija, rekao je Direktor direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, dr Miro Knežević.

"Potrebno je da se konačno razbije tabu tema o bolničkim infekcijama kojih ima svuda u svijetu (5% do 10 % u razvijenim zemljama svijeta, 25% do 35% u zemljama u razvoju) . Želimo da što više radimo na praćenju, pa samim tim i suzbijanju bolničkih infekcija, koje pored toga što predstavljaju velike materijalne troškove, kompromituju rad ljekara, produžavaju dane bolničkog liječenja pacijenata i narušavaju zdravlje pacijenata", kazao je Knežević.

Rezultati ulazno-izlaznih testova na kraju predavanja pokazali su uspješnost edukacije, koju je pratila izuzetna zainteresovanost učesnika, iskazana kroz mnogobrojna pitanja i komentare.

"Edukacija je veoma korisna, dobro osmišljena trebalo bi što više kolega da prisustvuje ovoj, i sličnim edukacijama", rekao je ginekolog Opšte bolnice Berane, Radovan Asanović.

Iz ministarstva zdravlja szu naveli da su predavači bili dr Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, dr sci.med. dr Sanja Medenica, epidemiolog Instituta za javno zdravlje, dr Ljiljana Jovićević, epidemiolog iz Doma zdravlja Bar, i visoke strukovne sestre Jelena Vušurović, Milica Dukić i Dragana Brnović.

Plan je, kako se ističe u saopštenju, da se u narednom periodu obiđu sve zdravstvene ustanove i predlože eventualne mjere za poboljšanje kontrole, prevencije i suzbijanja bolničkih infekcija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније